Jazzové okénko Jana Schneidera: Caravan, Dancing Queen a Dvě kytary

Nedělní jazzové lahůdky Jana Schneidera jsou pro všechny zájemce a fanoušky tady . Tentokrát nechybí třeba jazzová Abba…

A ještě jednou jedno z nejúžasnějších jazzových témat, nesmírně inspirující „Caravan“ skladatelské dvojice Ellington & Tizol, tentokrát v noblesním podání Thelonia Monka, s decentním doprovodem bubeníka Kenny Clarka, ale snad především se skvostným kontrabasem Oskara Pettiforda.

Díky upozornění přítele Ládi C. vám mohu nabídnout švédskou zpěvačku, trumpetistku a stepařku Gunhild Carling v předělávce písně Dancing Queen od skupiny Abba. No, pustil jsem si to v jejich původním „hitovém“ podání, ale – nechci nikoho urazit – je to tedy velká „stupa“, zejména oproti tomuto šťavnatému aranžmá ve stylu „1920s Hot Jazz“. Skutečně žasnu nad uměním vydolovat z něčeho takového melodii, která – to uznávám – je najednou pěkná a svěží! Ani nemluvě o moc pěkně dynamické a nápadité hře na trubku (se jménem Gunhilda to sice nejde moc dohromady, ale to jsou ty jazzové zázraky!).

Když multikulti, tak pořádná. Narodil se ve Vladivostoku, předky měl švýcarské, německé, ruské, mongolské a možná také romské (každopádně byl čestným prezidentem International Romani Union); vyrůstal v čínském Harbinu, dospíval ve Francii, kde se živil jako akrobat a hrával po nočních klubech ruské a romské písně, hercem se stal ve Spojených státech, jehož občanství se vzdal z daňových důvodů,  jako Švýcar zemřel v New Yorku a pohřben je ve Francii. Jeho rodné jméno je Юлий Борисович Бринер, ve filmovém světě proslul jako Yul Brynner, první ze Sedmi statečných. Jeho krásně měkkou ruštinu můžete vychutnat ve skladbě „Dvě kytary“, kterou zpívá s Aljošou Dimitrijevičem (v případě zájmu si pak můžete poslechnout celou desku „The Gypsy And I“).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.