Zpoždění dodávek vakcín je nepřijatelné, zní z Pobaltí a Skandinávie

Šest zemí z Pobaltí a Skandinávie požaduje vysvětlení ohledně zpoždění dodávek vakcíny od firmy Pfizer-BioNtech.

Ministerstva zdravotnictví šesti pobaltských a skandinávských zemí chtějí vysvětlení ohledně zpožděných dodávek vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer-BioNtech. Obrátila se proto dopisem na eurokomisařku pro zdraví Stellu Kyriakidesovou.

V dopise stojí, že některé země sice byly o zpoždění dodávek vakcíny do 8. února informovány, další země ale nebyly o nové lhůtě informovány vůbec. Zpoždění způsobí narušení vládních harmonogramů očkování, ačkoliv vlády vynaložily velké úsilí, aby dodávky vakcíny zajistily včas. Dopis vyjadřuje podporu evropské očkovací politice jako celku, zpoždění ale považuje za „nepřijatelné“, neboť narušuje důvěryhodnost celého procesu očkování.

Šest zemí tak reagovalo na nedávné oznámení firmy Pfizer, že dojde ke zpoždění dodávek vakcíny z výrobních důvodů. Firma sice navyšuje své výrobní kapacity, tato skutečnost se ale projeví až na konci února a v březnu. V pozdějším prohlášení firmy sdělila, že k původnímu harmonogramu dodávek pro Evropskou unii se vrátí po 25. lednu a od 25. února dodávky vakcíny zvýší.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.