Čínský prezident Si podporuje spolupráci

Davos: V rámci virtuálního setkání v Davosu vyzval čínský prezident k mírovému soužití a vzájemnému respektu.

Čínský prezident Si Ťin-pching ve svém projevu na virtuálním Světovém ekonomickém fóru plédoval za odstranění obchodních překážek a větší výměnu. Ovšem, co se týká spolupráce, není jeho země zrovna ukázkovým příkladem.

Si řekl, že žádný globální problém nemůže vyřešit pouze jedna země. Varoval, že pokud budou studené války pokračovat, povede to k dalším krizím. Čínský prezident vyzval k mírovému soužití systémů se vzájemným respektováním rozdílů. Na pozadí pandemie vyzval k investicím, technologickým výměnám a k odstranění obchodních překážek.

Čína bude i nadále snižovat emise CO2 a podporovat chudé země v boji proti Covid-19, slíbil Si Ťin-pching. Nerovnost mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi musí být překlenuta: „Dnes nerovnost stále roste. Mezi globálním severem a jihem jsou stále větší rozdíly. Mělo by být k dispozici více zdrojů pro rozvoj a hlasům slabších je třeba více naslouchat.“

Prezident Si uvedl, že je třeba vyvážit reakce na Covid-19 s ekonomickým rozvojem. „Musíme posunout hnací síly a modely růstu globální ekonomiky a zlepšit její strukturu,“ řekl. Vyzval také k opuštění „ideologického předsudku“, abychom „společně následovali cestu mírového soužití a vzájemného prospěchu pro všechny“.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.