Po odstranění „francouzské překážky“ možná přijde rychlejší konec kvantitativního uvolňování

Bloomberg. Bloomberg píše nejen o rychlejším, než všeobecně očekáváném konci politiky kvantitativního uvolňování, ale také o možném zvýšení úrokových sazeb.

Je možné, že se guvernér Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi rozhodne pro rychlejší cestu k normalizaci měnové politiky, než bylo dříve očekáváno.

Na nejbližším setkání ECB se sice žádná změna neočekává, ale jinak zřejmě podle analytiků dojde k posunu ukončení expanzivní monetární politiky.

Objevily se spekulace, že ECB je blízko ke stáhnutí se ze stimulační politiky. Klíčovým faktorem mohou být francouzské volby, pokud by nepřinesly šok, pak se prý dá očekávat změna politiky ECB s tím, že zahájení by proběhlo po německých volbách.

Draghi ovšem v březnu tvrdil, že diskuse o exitu z kvantitativního uvolňování nejsou téma a zdůraznil, že ekonomika nenabízí základ pro „základní změnu odhadu inflačního výhledu.“

Setkání ECB se budou konat mezi dvěma koly francouzských prezidentských voleb a očekává se, že Le Penová se dostane do druhého kola.

Zatím centrální banka uvedla, že očekává, že sazby budou na současných či nižších úrovních na „dlouhé období“ a „daleko za konec kvantitativního uvolňování.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.