OSN: Světové ceny potravin v letošním roce dál rostou

Podle FAO už dosahují ceny potravin nejvyšší úrovně od roku 2014. Očekává se pokles zásob obilnin.

Světové ceny potravin v lednu osmým měsícem v řadě rostly, informuje Potravinářská a zemědělská organizace při OSN (FAO). Podle Indexu cen potravin FAO, který sleduje mezinárodní ceny potravin, vzrostla cena potravin v lednu o 4, 3 % ve srovnání s prosincem 2020. Index je na hodnotě 113.3 bodu. Ceny potravin dosahují nejvyšší úrovně od roku 2014.

Konkrétně FAO sledovala růst Indexu pro obilniny, který se během měsíce zvýšil dokonce o 7,1 %. Nejvíce rostla cena kukuřice (11,2 %) a pšenice (6,8 %). Díky poptávce v Asii rostou i ceny rýže.

Zvýšily se také ceny rostlinných olejů o 5,8 % a cukru o 8,1 %, uvedla FAO. V případě Indexu mléčných výrobků je nárůst cen mírnější, o 1, 6 %. Ceny masa podle FAO vzrostly o 1 %.

Z růstu cen FAO vyvozuje snížení světových zásob obilnin. Odhady FAO předpokládají mírné zvýšení sklizně ozimé pšenice na severní polokouli, které povzbudil nárůst výměr ve Francii, Indii, Rusku a v USA. Výroba kukuřice v roce 2021 rozhodně nepřekoná rekordní úrodu v Argentině a Brazílie v roce 2020.

Prognózy z tohoto měsíce zároveň poukazují na větší objem světového obchodu a prudký pokles světových zásob obilovin. Odhaduje se, že celosvětová spotřeba obilnin v letech 2020/2021 stoupne o 52 milionů tun, na 2 761 milionů. Celosvětové využití pšenice a rýže by se tak mělo v následujícím roce zvýšit o 0,7 a 1,8 procenta.

Předpokládá se snížení celosvětových zásob obilovin o 2,2 procenta na 801 milionů tun, což je nejnižší úroveň za posledních pět let. Poměr světových zásob obilovin k užití by klesl na 28,3 procenta, což je sedmileté minimum.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.