Turecko signalizuje kompromis s USA ohledně ruského systému S-400

Ankara by byla ochotna zdržet se plného nasazení ruského S-400. Od USA chce ale podporu ve vztahu ke kurdským YPG.

Turecko by podle slov ministra obrany mohlo být ochotno zdržet se plného nasazení ruského systému protivzdušné obrany. Nákup systému S-400 vedl k sankcím Spojených států, informovala Al-Džazíra.

Americkým požadavkem je úplné vyřazení ruského systému, který Ankara získala v červenci roku 2019. Nákup ale vedl k mimořádnému tlaku ze strany USA, způsobil napětí mezi oběma zeměmi a také zkomplikoval konflikt v Sýrii.

Ministr obrany Hulusi Akar v rozhovoru, který v úterý zveřejnil deník Hurriyet, řekl, že je otevřen kompromisu podobnému tomu, kterého Řecko dosáhlo po nákupu staršího ruského obranného systému S-300. Řecko koupilo rakety a na konci 90. let je umístilo na řecký ostrov Kréta, aby zmírnilo krizi mezi Tureckem a Kyprem, kde mezinárodně uznávaná kyperská řecká vláda rakety původně objednala a nakonec je postoupila vládě v Aténách.

Akar dále sdělil, že Turecko je otevřené jednání a že ruské systémy podle jeho předpokladu nebudou používány stále. „Tyto systému se používají podle stavu ohrožení. Na základě toho budeme rozhodovat,“ řekl Akar.

Také agentura Bloomberg informovala nezávisle na rozhovoru, že podle dvou tureckých činitelů blízkých věci, je Ankara připravena k ústupkům. Důvodem jsou dodávky náhradních dílů pro turecké zbrojní systémy vyrobené v USA. Turecko tak chce ale také zabránit dalším ekonomickým škodám. Kromě toho se turecká vláda velmi snaží o to, aby USA zabránily dalšímu posilování syrských kurdských bojovníků YPG, které Turecko považuje za teroristy. Kurdská otázka je pro Ankaru velmi citlivá záležitost a podle slov tureckého ministra obrany právě v této otázce turecká strana čeká kompromis.

„Můžeme najít řešení pro S-400 při našich jednáních s USA, ale očekáváme, že uvidí fakta o YPG. Pokud nenajdeme řešení, nemůžeme ve vztazích s USA se nikam posunout,“ prohlásil Akar.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.