Velká Británie možná utrpěla nejhorší ekonomický propad od roku 1709

Pandemie tvrdě zasáhla britskou ekonomiku a propad je tak významný, že má být největší za posledních 300 let.

Jak vyplývá ze statistických údajů, britská ekonomika se v roce 2020 značně zmenšila, což je důsledek dopadu pandemických opatření, nejistoty zaměstnanosti a snížené poptávky.

Úřad pro národní statistiku uvedl, že britský ekonomický výkon klesl v roce 2020 o 9,9 %, což je největší zaznamenaný roční pokles. Přestože HDP v posledním čtvrtletí roku 2020 vzrostlo o 1 %, celková produkce klesla o 7,8 % oproti poslednímu čtvrtletí roku 2019.

Historický propad

Historická data Bank of England ve skutečnosti naznačují, že se jedná o největší propad od roku 1709, kdy Británie trpěla „velkým mrazem“ (Great Frost), což byla mimořádně chladná zima považovaná za nejchladnější za posledních 500 let. Je však přinejmenším sporné, do jaké míry jsou spolehlivá a srovnatelná ekonomická data z doby před průmyslovou revolucí.

Graf na webu deníku Guardian připomíná čtyři velké propady britské ekonomiky:

  • 1709: Ekonomika je stažena dolů, protože zmrzlé řeky, kanály a námořní přístavy narušují obchod v celé Evropě.
  • 1815: Po skončení napoleonských válek v bitvě u Waterloo následovala hospodářská krize. Chudé sklizně a kukuřičné zákony (Corn Law) zvyšují ceny potravin a volání po politických reformách vede k tzv. Peterloo masakru v roce 1819.
  • Po první světové válce: Největší pokles za poslední dvě století nastal po první světové válce a pandemii španělské chřipky, která zabila více lidí než konflikt. Růst se v roce 1922 vrací, ale otřesy vedou ke generální stávce z roku 1926, která způsobí další recesi.
  • Krize 2008: Kolaps, který následuje po bankovní krizi, je nejhorší od druhé světové války. Začíná to v letech 2007–2008 a následuje desetiletí „anemického“ oživení, které se zhoršilo úspornými opatřeními.

„Vážný šok“

Britský ministr financí Rishi Sunak uvedl, že čísla ukazují, že Velká Británie utrpěla „vážný šok“ v důsledku pandemie Covid-19. „I když existují určité pozitivní známky odolnosti ekonomiky, víme, že současná uzávěra má nadále významný dopad na mnoho lidí a podniků,“ řekl Sunak a dodal, že záměrem „zůstává dělat vše pro ochranu pracovních míst, podniků a živobytí.“

Ovšem i v USA došlo k poklesu o 3,5 %, což je pokládáno za největší propad od druhé světové války. Naposledy zažili Američané takový „masakr“ v roce 1946. Bylo to rok po skončení války a miliony služebního personálu se vrátily do civilu, protože obchod a průmysl se snažil dostat zpět k poválečnému normálu a přizpůsobit se drasticky sníženým vojenským výdajům.

Přísná opatření v oblasti veřejného zdraví a oživující se vlna infekcí Covid-19 vyvolaná novou nebezpečnou variantou viru způsobí, že britská ekonomika pravděpodobně v roce 2021 opět poklesne.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.