Biden požaduje změnu amerických zákonů o zbraních

Nová administrativa nechce čekat na další masakr a hodlá reformovat pravidla pro nákup zbraní v USA.

Americký prezident Joe Biden požádal Kongres o reformu amerických zákonů o zbraních. Učinil tak prohlášením k třetímu výročí střelby ve škole v Parklandu na Floridě 14. února. Při masakru bylo 19letým střelcem zabito 17 lidí.

Biden prohlásil, že jeho administrativa nechce čekat na další hromadnou střelbu a chce jednat hned, skoncovat s epidemickým násilím a učinit tak americké školy a komunity bezpečnějšími.

Americký prezident chce od Kongresu, aby podpořil zákon, který bude při každém prodeji zbraní v USA vyžadovat prověření curricula nakupujícího a zakáže prodej útočných zbraní a velkokapacitních zásobníků. Zároveň má přivést k zodpovědnosti prodejce a výrobce zbraní za roli, kterou jejich výrobky sehrávají v incidentech se střelbou.

K pokusu o prosazení nových regulací při držení (a prodeji) zbraní došlo v USA hned po masakru na Floridě. Nicméně změnu zákona se nepodařilo prosadit, protože ji odmítl Senát, který v tu dobu kontrolovali republikáni.

Demokratická mluvčí v Kongresu Nancy Pelosiová v neděli sdělila, že Kongres se o reformu pokusí znovu. Šance na přijetí zákona jsou celkově vyšší, neboť v Senátu mají nyní demokraté těsnou většinu díky hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Doposud všechny pokusy o reformu amerických zákonů o držení zbraní selhaly především kvůli odporu republikánských poslanců. Ti trvali na platnosti druhého doplňku americké ústavy, který byl přijat v roce 1791 a chrání právo vlastnit zbraň a nosit ji při sobě. Nicméně podle průzkumů veřejného mínění je většina Američanů pro nějakou formu změny zákona o zbraních, a to kvůli masovým střelbám a vysoké míře násilí v USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.