Geotermální energie zeleným řešením pro východ EU?

Oblast Panonské pánve nabízí potenciál geotermální energie, která by mohla nahradit uhlí i zemní plyn.

Pro některé země střední a východní Evropy by mohla být alternativou k fosilním palivům geotermální energie, píše článek Euractivu. Země jako Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Rumunsko a Chorvatsko se nacházejí v oblasti Panonské pánve, v níž jsou teploty země o 10 stupňů na jeden kilometr vyšší než evropský průměr.

Region má i díky socialistickému dědictví k dispozici potřebnou infrastrukturu v podobě oblastních topných systémů.

Slovenský europoslanec za Zelené Martin Hojsík si myslí, že bude výhodnější investovat do geotermálních zdrojů energie než se spoléhat na zemní plyn, tento typ energie má v regionu velkou budoucnost nejen pro účely topení, ale i chlazení. Geotermální energie by měla pomoci zemím regionu s přechodem na zelenou energii bez nutnosti spoléhat se v přechodové fázi na plyn.

Využití geotermální energie se zatím většinou omezuje na vulkanické oblasti, kde lze teplo snadno zachytit a přeměnit na elektřinu. Současné možnosti technologií hloubkového vrtání však otevírají možnost využití geotermální energie prakticky kdekoliv.

Tento typ energie je ale z podstaty rizikovější než jiné obnovitelné zdroje, např. sluneční nebo větrná energie. Nedaleko francouzského Štrasburku došlo na konci minulého roku k řadě zemětřesení v souvislosti s činností geotermální elektrárny, projekt v hodnotě 90 milionů eur byl nakonec zastaven.

V Panonské pánvi je ale přístup k přírodním zdrojům tepla velmi snadný, region má ideální podmínky pro využití hlubinné geotermální energie. Nejlepší podmínky panují v Maďarsku, kde již nyní pracuje 23 geotermálních elektráren s instalovaným výkonem 223,36 MW.

Lhůty pro ukončení těžby uhlí se v jednotlivých zemích střední a východní Evropy liší. Rakousko si zvolilo rok 2020, Slovensko rok 2023 a Maďarsko 2030. Země jako Česká republika a Polsko zatím datum ukončení neurčily.

I Chorvatsko a Rakousko mají velký potenciál pro rozvoj geotermální energie, zejména na hranicích s Maďarskem. Chorvatsko vydalo v létě 2020 čtyři licence na průzkum. Rakousko již od konce 70. let geotermální energii využívá a nyní má kapacitu 95,1 MW ve výrobě elektřiny a přibližně 1 000 MW v tepelných čerpadlech.

Na Slovensku se připravují čtyři geotermální projekty pro systémy dálkového vytápění. Na konci 90. let byla u Košic vybudována geotermální elektrárna s výkonem 20 MW, ale nepracuje, protože schází peníze na potrubí, které by ji připojilo ke košickému systému dálkového vytápění. Slovenská vláda by chtěla tomuto projektu pomoci a o využití geotermálního tepla se zajímá. Problém však je, že slovenská rozvodná síť je od roku 2013 uzavřena pro nové zdroje energie. Výkupní cena geotermální energie navíc poklesla natolik, že pro investory není realizovatelná. Slovensko se tak potýká s financováním nových projektů, problémy na slovenské straně (přísné posuzování dopadů na životní prostředí) blokují i přístup k fondům EU.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.