Italové stráví Velikonoce v lockdownu

V Itálii počet nových infekcí každý den opět prudce stoupá, vláda chce proto zpřísnit opatření. O Velikonocích budou zakázány výlety a velké rodinné návštěvy.

Na Velikonoce by lidé v Itálii měli zůstat převážně doma – to je hlavní poselství nového vládního nařízení. Schválený celoplošný lockdown platí od velikonoční soboty do velikonočního pondělí. Premiér Mario Draghi hájí plánovaná opatření s ohledem na pokračující prudký nárůst křivky infekce v zemi. Za poslední týden se počet nových infekcí zvýšil přibližně o 15 %, uvedla Tagesschau (údaj platný v době publikace článku, tj. 12. března 2021).

Situace v nemocnicích se rovněž zhoršuje a řada jednotek intenzivní péče opět hlásí vysokou míru hospitalizovaných pacientů s koronavirem. Na jaře 2020 se italský zdravotní systém částečně zhroutil právě kvůli vysokému počtu pacientů.

Velikonoční uzávěra

Od pondělí 15. března do 6. dubna budou regiony s týdenním počtem případů převyšujícím 250 na 100 000 obyvatel automaticky zařazeny do červené zóny. O velikonočních svátcích od 3. do 5. dubna budou opatření plánovaná pro červenou zónu platit na celém území státu. V rámci regionu však bude možné se přemístit pouze jednou denně v max. počtu dvou osob (výjimky jsou v případě dětí do 14 let a u postižených osob ze stejné domácnosti) v čase od 5 do 22 hodin.

„Více než rok od začátku pandemie bohužel nastala nová vlna infekcí: v posledním týdnu více než 150 tisíc infekcí, počet hospitalizovaných pacientů se zvýšil o téměř 5 000 lidí,“ uvedl Draghi.

Očkuje se i na letišti

Mario Draghi navštívil letiště Leonarda da Vinciho ve Fiumicinu (Řím), kde bylo zřízeno očkovací centrum.

„Toto je moje první návštěva očkovacího místa. Tito dívky a chlapci, kteří pracují jako dobrovolníci nebo trvale, udělali z tohoto prostoru místo naděje. Když sem vstoupíme, uvědomíme si, že se z toho dostaneme, a to díky všem, kteří se připojili k této očkovací kampani,“ řekl v proslovu Draghi.

Struktura navržená společností Aeroporti di Roma byla vybudována díky spolupráci s regionem Lazio, úřady pro zdraví ministerstva zdravotnictví, institutem Spallanzani a italským Červeným křížem, který prostřednictvím svých zaměstnanců řídí podávání vakcín.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.