Sputnik V se uplatnil i v Severní Makedonii

Severní Makedonie obdržela 3 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V z celkové objednávky 200 000 v boji proti koronaviru.

Ministr zdravotnictví Venko Filipce na svém Twitteru 7. března informoval: „Dnes jsme obdrželi první zásilku vakcíny Sputnik V. Toto je první množství 3 000 dávek k zajištění kontinuity již zahájeného imunizačního procesu.“ Celkem by Severní Makedonie měla obdržet 200 000 dávek ruské vakcíny.

Severní Makedonie začala s očkováním proti koronaviru 4 680 dávkami vakcíny Pfizer, které  jí darovalo sousední Srbsko. Jako první byli očkováni lékaři a zdravotní sestry v hlavním centru Covid-19 na klinice infekčních nemocí v hlavním městě Skopje.

Severomakedonské úřady rovněž podepsaly dohodu o pořízení 200 000 dávek čínské vakcíny Sinopharm, ale dohoda byla odložena poté, co se zdravotní úřady rozhodly stáhnout zálohovou platbu za účelem zajištění řádné dokumentace od čínské společnosti.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.