Asijské závody v očkování a protekce v Emirátech

Jak probíhá vakcínová kampaň mimo Evropu? Například Emiráty mají jednu z nejúspěšnějších očkovacích kampaní na světě a plánují vyrábět čínskou vakcínu Sinopharm. Do budoucna není vyloučeno zavedení programu tzv. „očkovací turistiky“.

Očkování proti koronaviru v Asii postupovalo poměrně pomalu. Dosud nejvyšších výsledků dosáhly ministáty a ostrovní státy jako Seychely, Maledivy nebo Singapur. Vyplývá to z údajů shromážděných výzkumným projektem Our World in Data. Poté, co vyvinuli své vlastní vakcíny, se Indie a Čína také umístily na velmi vysoké úrovni, a to i přes jejich obrovskou populační velikost (2,7 a 4,5 dávky na 100 obyvatel). Čína napomohla Seychelské očkovací kampani a dodává vakcíny také Indonésii.

Singapur a Malajsie se spoléhaly na vakcínu Pfizer/BioNTech. Indie dosud neexportovala svoji vakcínu Covaxin, ale významně pomohla sousedům a spojencům s místně vyráběnou vakcínou AstraZeneca, přezdívanou Covishield. Exportní úsilí vedlo k rychlému zahájení očkovacích kampaní a srovnatelně vysoké úrovni očkování také v Bangladéši a na Srí Lance.

Nezávisle na tom, odkud dostávají vakcíny, došlo v asijských zemích k několika opožděním, když se vydávala méně než jedna dávka na 100 lidí. K těmto zemím patří Thajsko, Filipíny a Japonsko, kde očkovací kampaně začaly teprve koncem února a postupovaly pomalu. Věci se hýbaly rychleji v Mongolsku, kde byly od 22. února podány více než 4 dávky na 100 lidí vakcíny AstraZeneca vyrobené v Indii. Stejně tak Jižní Korea překročila jednu dávku na 100 lidí od zahájení očkování 25. února vakcínami AstraZeneca a Pfizer.

Zatímco Spojené království a USA patří mezi nejrychleji očkující země na světě díky svým vlastním vakcínám, osvědčil se také přístup, který prosazují některé státy Perského zálivu a východní Evropy: Emiráty, Bahrajn, Srbsko a Maďarsko jsou jedinými zeměmi, které plně povolily více než 3 vakcíny proti koronaviru, a jsou také mezi jedinými 7 zeměmi na světě, které povolily jak ruskou vakcínu Sputnik, tak čínský produkt. SAE mají jednu z nejúspěšnějších očkovacích kampaní na světě: přibližně 70 dávek na 100 obyvatel.

Protekční očkování v Emirátech

Řada magnátů a politiků odjela v posledních měsících do Spojených arabských emirátů, kde jim přátelé na vysokých postech pomohli zajistit včasný přístup k vakcínám proti koronaviru. Britský finančník Ben Goldsmith a manažeři SoftBank patří k těm, kteří těžili z rychlého očkování proti Covid-19, protože členové vládnoucí rodiny a vládní úředníci využili hojné dodávky vakcín k tomu, aby pomohli některým nerezidentům se nechat očkovat, napsaly noviny Financial Times.

Goldsmith (poradce britské vlády) uvedl, že odcestoval do Emirátů ještě než byla v prosinci zavedena přísnější koronavirová opatření a rozhodl se zůstat, místo aby se vrátil domů do lockdownu. Goldsmith a jeho manželka dostali vakcínu BioNTech/Pfizer na pozvání člena vládnoucí rodiny Abú Dhabí. „Nikdy nebylo naším záměrem nechat se očkovat, ale když se naskytla příležitost, vděčně jsme ji využili,“ řekl Goldsmith FT. „Spojené arabské emiráty očkují každého, kdo o to požádá – náhodou jsme byli na správném místě ve správný čas.“ Běžně mají nárok na vakcínu pouze rezidenti SAE. Vzhledem k tomu, že v desetimilionové populaci bylo podáno více než 6 milionů dávek, Spojené arabské emiráty mají jeden z nejrychlejších očkovacích programů na světě. Emiráty také prováděly testování fáze 3 pro čínskou vakcínu Sinopharm a plánují ji vyrábět, mají tak dostatek zásob k očkování celé své populace.

V určité fázi se očekává, že Spojené arabské emiráty zavedou formální program „očkovací turistiky“, ale v tuto chvíli se nadměrné dávky dostávají pouze nerezidentům s dobrými konexemi.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.