Jižní Korea se snaží naladit vztahy s Čínou

Do Číny po třech letech zamířil jihokorejský šéfdiplomat na jednání o vzájemných vztazích.

Ministr zahraničí Jižní Koreje Čchung U-jong bude v pátek a v sobotu na návštěvě Číny, kde má jednat s čínským protějškem ministrem zahraničí Wang I. Jedná se o první návštěvu představitele Jižní Koreje v Číně po třech letech, všímá si Reuters.

Podle oficiálních informací má být jednání příležitostí k zjištění možností pro další rozvoj bilaterálních vztahů obou zemí. Tématem má být také výměna názorů o situaci na Korejském poloostrově a o mezinárodních a regionálních otázkách.

Jižní Korea se snaží naladit vztahy s Čínou, které se zhoršily v roce 2016 v souvislosti s umístěním amerického protiraketového systému na území Jižní Koreje. Důsledkem byl například propad turismu, prodeje kosmetiky a blokáda zábavního průmyslu, které se rozvíjely díky poptávce v Číně.

Čína je přitom největším obchodním partnerem Jižní Koreje.

I přes zlepšení vztahů navštívil jihokorejský vysoký představitel Čínu naposledy v roce 2017. Zatímco oficiálně není konkrétní agenda jednání známa, podle diplomatických zdrojů se Čchung pokusí o to, přesvědčit čínskou stranu, aby ukončila neformální informační blokádu jihokorejského zábavního průmyslu.

Důležitým tématem vzájemných vztahů zůstává otázka denuklearizace Korejského poloostrova. Jižní Korea zůstává důležitým spojencem USA v regionu. V této souvislosti Čchung odmítl myšlenku, že by si Jižní Korea měla vybrat mezi Čínou a USA.

Jihokorejský ministr zahraničí nedávno jednal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a v polovině března také s americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem. Čína měla podle diplomatického zdroje ocenit, že se Jižní Korea postavila zdrženlivě k otázce Hongkongu i Sin-Ťiangu.

Podle dalších informací má jihokorejský ministr zahraničí jednat o situaci na Korejském poloostrově s poradcem amerického prezidenta pro bezpečnost Jackem Sullivanem a japonským kolegou.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.