Eurokomisařka Šuicaová pokládá dětskou chudobu v EU za ostudnou

Mnoho dětí v EU je ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Eurokomisařka přiznala, že i v EU “děti trpí hladem”.

Údaje, které předložila Dubravka Šuicaová (místopředsedkyně Evropské komise pro demokracii a demografii), pocházejí z roku 2019 a ukázaly, že 22 % dětí v EU je ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením (tj. 18 milionů dětí). Šuicaová pokládá za „hanebné, že v EU některé děti trpí hladem“ a že „to nelze tolerovat“.

Postiženy jsou zejména děti osamělých rodičů, v rodinách se třemi a více dětmi, ve vzdálených regionech a v rodinách z migračního prostředí. Asi polovina dětí s nízkou úrovní vzdělání rodičů je ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením ve srovnání s méně než 10 % dětí s vysokou úrovní vzdělání svých rodičů, uvedla místopředsedkyně: „Toto vede k hluboké nerovnosti příležitostí.“

Do roku 2030 by se mělo podle Evropské komise vymanit z chudoby v EU nejméně 5 milionů dětí. Děti mají mít přístup zejména ke kvalitnímu vzdělávání, a to už v předškolním věku. Zároveň je třeba podporovat jejich rodiče v lepším sladění pracovního a rodinného života.

Údaje o dětské chudobě byly vysoké už před pandemií COVID-19. Pandemie a socioekonomické důsledky, které způsobila, v nadcházejících letech pouze zvýší úroveň chudoby a rodiny s dětmi budou velmi pravděpodobně jednou z neúměrně postižených skupin.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.