Čína by měla Brazílii dodat 30 milionů dávek vakcíny Sinopharm

Kvůli koronaviru přišlo v březnu o život více než 66 000 obyvatel Brazílie. Očekává se, že dubnový počet obětí překročí 100 000.

Brazilský ministr zahraničí Carlos França obdržel od svého čínského protějšku Wanga I pozitivní signál, že Brazílie by měla obdržet 30 milionů dávek vakcíny BBIBP-CorV vyráběné společností Sinopharm.

Ministerstvo zdravotnictví již počátkem března zaslalo dopis čínskému velvyslanci v Brazílii Yang Wanmingovi s žádostí o dávky vakcíny Sinopharm. Ukazuje se, že vztah mezi těmito dvěma národy byl náročný kvůli bývalému brazilskému ministrovi zahraničí Ernesto Araújovi, který trval na hostilním přístupu k Číně (Araújovou rezignací tak podle kritiků skončila nejhrozivější kapitola v historii diplomacie země).

V rozhovoru mezi Françaem a Wangem došlo k uvolnění, které signalizuje normalizaci brazilsko-čínských vztahů. Kromě náznaku, že 30 milionů dávek vakcíny Sinopharm může do Brazílie dorazit do června, čínský ministr také řekl, že pomůže získat dostatek vstupů pro výrobu 60 milionů dávek vakcíny Oxford/AstraZeneca vyráběných ve Fiocruzu.

Guardian uvedl, že podle bývalé brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, je „Bolsonarova reakce na jedno z nejsmrtelnějších ohnisek covidu genocidní“ a zavedla Brazílii do situace, kdy se „zmítá v oceánu hladu a nemocí“.

Brazílie je co do počtu zemřelých s nákazou (348 934 osob k 10. dubnu 2021) na druhém místě za USA (aktuální informace zde).

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.