Řecko a Libye obnoví jednání o demarkaci námořních zón ve východním Středomoří

Nová libyjská vláda chce hledat kompromis mezi Tureckem a Řeckem ohledně sporných témat ve východním Středomoří.

Řecko a Libye se podle slov řeckého premiéra dohodly na „okamžitém obnovení“ rozhovorů o vyznačení svých námořních zón ve Středozemním moři. Informuje Al Džazíra.

Premiér Kyriakos Mitsotakis to potvrdil po jednání s libyjským předsedou lybijské prezidentské rady Mohamedem al-Menfím. Mitsotakis označil Řecko za stálého přítele a spojence Libye v Evropské unii, „ tak, aby … (Libye) našla znovu cestu ke stabilitě a prosperitě.“ Al-Menfí zmínil historické vazby a přátelství mezi oběma zeměmi a popsal Řecko jako „bránu“ Libye do EU.

Nová vláda národní jednoty se v Libyi ujala úřadu 16. března a vystřídala dvě válčící administrativy, které vládly východním a západním regionům během deseti let násilného chaosu od svržení Muammara Kaddáfího.

Mitsotakis řekl, že Řecko si přeje obnovení vztahů s Libyí, které byly poškozeny poté, co předešlá tripolská vláda podepsala dohody s Tureckem o námořním rozhraničení (2019). Tato dohoda posílila rozpory mezi Řeckem a Tureckem, které se dotýkaly energetických a územních otázek ve východním Středomoří. Oba spojenci v NATO se kvůli tomu vloni dostaly na hranu ozbrojeného konfliktu.

Dohoda mezi Tureckem a Libyí přiměla Řecko k vyhoštění al-Menfiho, tehdejšího velvyslance Libye v Aténách. Atény prohlásily, že turecko-libyjská dohoda nemá žádnou právní sílu a musí být zrušena.

Nezdá se ale, že by nová libyjská vláda byla ochotna svoji dohodu s Tureckem odvolat. Libyjský premiér Abdul Hamid Dbeibah byl v pondělí na návštěvě Turecka.  Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem řekl, že dohoda slouží národním zájmům Turecka i Libye. Dodal však, že je důležité zahájit dialog, který zohlední zájmy všech zúčastněných stran. Erdogan řekl, že dohoda „zajistila zájmy a budoucnost obou zemí“.

Turecko se úzce angažuje v Libyi a podporuje tripolskou vládu proti silám odpadlého vojenského velitele Chalífy Haftara, které mají zázemí na východě země. Turecko svojí vojenskou podporou pomohlo najít rovnováhu sil v libyjském konfliktu ve prospěch vlády v Tripolisu. Premiér Řecka Mitsotakis řekl, že před plánovanými volbami v Libyi je nutné, aby se odsud stáhly všechny vojenské jednotky.

Libye tak vstupuje do choulostivého procesu jednání o nové dohodě s Řeckem a opětovného projednání platné dohody s Tureckem, komentoval situaci pro Al Džazíru John Psaropoulos. „Al-Menfi … dnes v Aténách řekl, že cesta mezi Libyí a Evropskou unií vede přes Řecko,“ dodal dále novinář.

Znamená to, že Tripolis doufá v investice z EU, které by pomohly s poválečnou obnovou země. K tomu se musí udobřit se členem EU, která má vůči zemi vážné výhrady.

Loni Řecko podepsalo s Egyptem dohodu o výlučné hospodářské zóně ve východním Středomoří. Turecko dohodu kritizovalo za to, že podle něj porušuje jeho kontinentální šelf a že se její demarkace překrývá s námořními zónami, na nichž se dohodlo s Libyí.

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias měl podle plánu jednat ve čtvrtek v Turecku o různých sporných otázkách mezi oběma zeměmi.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor -Supmena – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46152585

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.