Maas odmítá přísnější protiruské sankce

Přestože jsou vztahy s Ruskem na nízké úrovni kvůli situaci na Ukrajině a Navalnému, spolkový ministr zahraničí Maas se i nadále spoléhá na dialog.

Přes nedávné ruské provokace v pohraniční oblasti s Ukrajinou a situaci uvězněného kremelského kritika Alexeje Navalného se spolkový ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) vyslovil proti přísnějším ruským sankcím.

Právě kvůli současnému napětí se člověk musí spoléhat na dialog s Moskvou, uvedl Maas v rozhovoru pro stanici ARD. „Všichni říkají, že vztah mezi Ruskem, Německem a také Evropskou unií je v tuto chvíli na nejnižším bodě. Vztah je velmi špatný. Ale nemělo by to tak zůstat.“

Dále uvedl: „Mám za to, že naší funkcí ve vládě je odpovědnost zajistit, abychom spolu navzájem vyšli. Po celém světě se najdou země, které uznávají jiné hodnoty a to je právě tento případ, ale přesto k diplomacii patří vyjednávat i tam, kde je to těžké.“

Maas dále uvedl, že je rád, že moskevská vláda zjevně přijala nabídku amerického prezidenta Bidena k rozhovoru a že obě strany již jednaly ohledně naplánování americko-ruského summitu. „Nakonec nikdo nemůže mít zájem o trvalé provokace a konfrontace, které se promění ve vážné spory, zvláště ne my v Evropě,“ dodal Maas.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.