Brazílie odmítla vakcínu Sputnik V

Vzhledem k nedostatku konzistentních a spolehlivých údajů nebyl povolen výjimečný dovoz ruské vakcíny Sputnik V do Brazílie.

Brazílie odmítla ruskou vakcínu Sputnik z několika důvodů – tím hlavním bylo, že obsahovala adenovirus schopný replikace. Informovala o tom brazilská Národní agentura pro zdravotní dohled (Anvisa – Agência Nacional de Vigilância Sanitária).

Tato zpráva je uvedena na vědeckém blogu „In the Pipeline“, který se nachází na webových stránkách „Science“ a napsal ji Derek Lowe, farmaceutický chemik a publicista. Údaje, které se objevily v souvislosti s problémem replikace, uvádí Lowe ve své analýze s tím, že „pravděpodobně očkované populaci nezpůsobí velké problémy, ale je to zcela zbytečné riziko. To, co vyplynulo z analýzy brazilského úřadu, „zpochybňuje celý výrobní proces a kontrolu kvality“, uzavírá expert.

Sputnik V se řadí k vektorovým vakcínám. Tento druh vakcín používá jiný oslabený nepatogenní virus jako vektor neboli nosič. V případě vakcín proti onemocnění COVID-19 je takovým virem nejčastěji adenovirus, který je upraven a slouží jako vektor potřebné genetické informace. Geneticky upravený adenovirus se dostane do buněk, které pak na základě vnesené genetické informace produkují proteiny koronaviru. Jako reakci na tyto proteiny začne tělo generovat bezpečnou imunitní odpověď.

Adenoviry jsou viry s přirozenou replikační schopností v lidském těle. Při použití k imunizaci však musí být tato vlastnost neutralizována.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem, podle italského virologa Roberta Burioniho „jednomyslné odmítnutí [Sputniku] tedy nepřekvapuje“.

Ruská strana tyto vývody i rozhodnutí brazilského regulátora odmítla s tím, že rozhodnutí Anvisy je “politického” charakteru a nemá nic společného ani s vědou a ani s dostupnými informacemi o vakcíně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.