Porýní-Falc bude „Zelenější“

SPD, Zelení a FDP v Porýní-Falci chtějí i nadále vládnout společně, ale „zelené“ bude více.

Koaliční jednání v Porýní-Falci probíhala nenápadně a do jisté míry tajně, uvedla Tagesschau.

Nebylo známo ani místo, kde se setkala hlavní vyjednávací skupina kolem úřadující ministerské předsedkyně Malu Dreyerové (SPD), ministryně životního prostředí Anne Spiegelové (Zelení) a státní tajemnice pro hospodářství Daniely Schmittové (FDP).

Na začátku koaličních rozhovorů se vyjednavači objevili na veřejnosti, ale od té doby po nich nebylo ani vidu, ani slechu. Až dosud nebyly žádné záběry z koaličních jednání, žádné fotografie na internetu nebo v denním tisku.

Tato důvěrnost je pro Dreyerovou velmi důležitá. Sociální demokratka z Berlína je obeznámena s indiskrétností médií. Vyžaduje proto důvěrnost všech zúčastněných stran. Ale zatajování nyní skončilo. SPD, ZeleníFDP chtějí širokou veřejnost informovat o výsledcích svých jednání. Dokončenou koaliční dohodu však dosud nepředložili.

Stará (a pravděpodobně i nová) ministerská předsedkyně hovoří o „koalici nových začátků a budoucích příležitostí“. Dreyerová chce se svou novou vládou dostat spolkovou zemi Porýní-Falc na přední biotechnologické místo v Německu a do roku 2040 dosáhnout klimatické neutrality.

O nové sestavě koalice v Porýní-Falci bude rozhodnuto tento týden na samostatných (virtuálních) konferencích stran SPD, Zelených a FDP.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – PantheraLeo1359531, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81702950

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.