V Německu hlásí za rok 2020 nárůst zločinů spojených s pravicovým extremismem

Podle oficiálních statistik se jedná o rekordní nárůst za posledních dvacet let.

Podle slov německého ministra vnitra Horsta Seehofera je pravicový extremismus „největším ohrožením bezpečnosti“ v Německu. Informoval server Politico.

Německo hlásí za rok 2020 rekordní nárůst zločinů spojených s pravicově-extremistickými aktivitami za posledních dvacet let. Celkově se jednalo podle Seehofera o více než 23 tisíc zločinů tohoto typu. Jde o více než polovinu všech politicky motivovaných zločinů v Německu a nejvyšší číslo od roku 2001, uvedl ministr na tiskové konferenci v Berlíně.

Podle Seehofera je zvláště znepokojující, že v roce 2020 došlo také k nárůstu násilných činů spojených s pravicovým extremismem, a to o 18,8 %. Jednalo se mimo jiné o 11 vražd a 13 pokusů o vraždu.

Tisková konference se konala krátce poté, kdy se na veřejnost dostaly informace o tom, že došlo k zatčení podezřelého, který rozesílal výhružné dopisy politikům a novinářům. Dopisy byly podepsány zkratkou NSP 2.0, což je zkratka pro „Národněsocialistické podzemí“. V minulosti se jednalo o nacistickou teroristickou organizaci, která na začátku 21. století zavraždila nejméně 10 lidí.

Seehofer ještě zmínil některé konkrétní případy: vraždu homosexuála v Drážďanech, rasistický útok v Hanau, kde zemřelo 11 lidí, či vraždu politika Waltera Lübkeho, který podporoval uprchlíky.

Spolkový ministr vnitra dále zdůraznil, že v Německu narostly také antisemitské zločiny, a to celkem o 15,7 %. Je to „nejen znepokojivé, ale je to také hluboce ostudné vzhledem k našim dějinám“, sdělil Seehofer. Seehofer přitom tvrdil, že téměř všechny antisemitské zločiny jsou v Německu spojeny s pravicovým extremismem. Opoziční Alternativa pro Německo dlouho tvrdí, že antisemitismus v Německu je dílem hlavně komunit migrantů z arabských zemí. Seehofer řekl, že data takový názor nepotvrzují.

Ministr navíc přiznal, že existují blízké vazby mezi popírači pandemie a pravicovými extremisty, což statistiky za rok 2020 také odhalily: „Pro bezpečnostní orgány je problematické, že se vytvářejí nové koalice mezi obyčejnými demonstranty a přívrženci konspiračních ideologií, odpůrců očkování … a extremistů.“  Takovým skupinám bylo v roce 2020 v Německu přisouzeno přibližně 3500 trestných činů, mezi nimiž bylo i 500 násilných činů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.