Místo Afghánistánu Střední Asie? USA zvažují vojenské základny v Tádžikistánu nebo Uzbekistánu

Ovšem komplikací amerických plánů je vojenská přítomnost Ruska a rostoucí vliv Číny.

Spojené státy zvažují, že by vojáky stažené z Afghánistánu přemístily do jiných regionů. V úvahu připadá Střední Asie nebo Blízký východ, napsaly noviny Wall Street Journal s odkazem na zdroje v americkém velení.

Podle informací novin WSJ by přemístění amerických jednotek, dronů, bombardérů a dělostřelectva na nově vytvořené základny v okolních regionech umožnilo USA mít kontrolu nad Tálibánem v Afghánistánu i po odchodu amerických vojáků z této země. USA považují za riziko pro vlastní bezpečnost či bezpečnost spojenců možnost, že by se v Afghánistánu znovu zformovala podobná skupina jako Al Kajda nebo ISIS.

Podle zdrojů uvažuje administrativa Joe Bidena o Tádžikistánu anebo Uzbekistánu, obě země hraničí s Afghánistánem, což by v případě nutnosti Američanům umožnilo lehký přístup do země. Podle WSJ si však USA uvědomují, že plány na otevření vojenských základen USA v regionu Střední Asie komplikuje vojenská přítomnost Ruska i rostoucí vliv Číny.

Podle dalších informací se v otázce základen ve Střední Asii zatím zvažují všechna pro a proti. Žádná oficiální žádost o nové základny nebyla podána, rozhodovat o ní bude Bílý dům a ministerstvo zahraničí USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.