Chile hlasovalo o složení ústavodárného sboru

Výsledky přinesly středopravé vládnoucí koalici porážku. Největší díl hlasů připadl nezávislým kandidátům.

V Chile se o víkendu hlasovalo o tom, kdo bude připravovat nové znění ústavy této latinskoamerické země. Vládnoucí středopravá koalice utrpěla velkou porážku, když se jí nepodařilo získat ani třetinu míst ve shromáždění, které má připravit nový základní zákon země.

Podle předběžných výsledků získala koalice současného prezidenta Sebastiana Piñery podporu jen jedné pětiny voličů, většinu ústavodárného sboru, který si Chilané o víkendu zvolili, tvoří nezávislí. Pokud se vládě nepodaří vytvořit nová spojenectví, bude jen obtížně blokovat radikální návrhy změn ústavy.

Souběžně s hlasováním o složení ústavodárného sboru se konaly i komunální volby, ve kterých Piñerova koalice rovněž utrpěla ztráty. Pro vládu je to pár měsíců před listopadovými parlamentními a prezidentskými volbami špatná zpráva.

Změna ústavy pocházející z doby generála Augusta Pinocheta byla jedním z požadavků velkých protestů, které vypukly v říjnu 2019 a kritizovaly v zemi panující nerovnost a elitářství.

Sbor pro sepsání nové ústavy bude mít 155 členů. Podle odhadu místní televizní stanice CNN dostane Vamos, vládní koalice prezidenta Piñery, kolem 39 křesel, nezávislí kandidáti získají 45 křesel, středová levice 25 křesel a radikální levici připadne 28 křesel. Malé koalici by pak mělo připadnout jedno křeslo a 17 míst je rezervováno pro představitele chilských domorodých komunit. Výsledky hlasování nejsou v době přípravy článku (pondělí ráno) oficiální.

Prezident Piñera po volbách řekl, že vzkaz voličů jeho vládní koalici zazněl „jasně a hlasitě“ – nenaplnila jejich očekávání.

Psali jsme


Ilustrační foto: Autor – Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.