Generální konzuláty USA v Jekatěrinburgu a Vladivostoku opustili oba konzulové

V důsledku napjatých vztahů mezi USA a Ruskem nemohou konzuláty fungovat v plném rozsahu, protože jim chybí personál.

Generální konzulka USA v Jekatěrinburgu opouští svůj post v uralské metropoli. Amy Storrow zveřejnila na sociálních sítích rozloučení, ve kterém sdělila, že doufá, že se v budoucnu podaří obnovit práci zdejšího generálního konzulátu v plném rozsahu a bude možné dál pracovat na posílení vztahů mezi „našimi oběma velkými zeměmi“.

Už 1. dubna oznámil jekatěrinburský generální konzulát, že čeká na vydání ruských diplomatických víz pro dostatečný počet zaměstnanců, aby bylo možné v plném rozsahu obnovit práci úřadu. Ze stejných důvodů musel omezit práci i generální konzulát USA ve Vladivostoku. Práci konzulátů původně přerušila pandemie, důvodem současného omezení činnosti je nedostatek personálu. Oba generální konzulové opouštějí Ruskou federaci.

Rusko v polovině dubna zakázalo diplomatickým misím USA zaměstnávat personál z Ruska či ze třetích zemí. Platnost zákazu byla následně odložena, má začít platit až od 1. srpna.

Diplomatické vztahy mezi USA a Ruskem se ocitly na bodu mrazu po zavedení dalších amerických sankcí USA proti Rusku. Rusko vedle zákazu zaměstnávání ruských a cizích občanů na amerických zastupitelských úřadech reagovalo vyhoštěním několika amerických diplomatů. Ještě před tím odvolalo svého velvyslance v USA ke konzultacím, a to krátce po výrocích prezidenta USA Joe Bidena, které naznačovaly, že ruský prezident je „zabiják“. Ke konzultacím ve Washingtonu byl povolán také současný americký velvyslanec v Rusku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.