Ruský parlament vypověděl Dohodu o otevřeném nebi

Dalším krokem vystoupení z mezinárodní dohody bude hlasování v Radě federace. Rusko tak reaguje na odchod USA z dohody, která umožňovala monitorovací přelety.

Ruský parlament, Státní Duma, vypověděla středečním hlasováním Dohodu o otevřeném nebi. Vypovězení mezinárodní dohody v podobě zákona navrhl Dumě prezident Vladimir Putin. Krok Ruské federace je reakcí na vypovězení dohody ze strany Spojených států v listopadu 2020.

O vypovězení dohody bude ještě hlasovat horní komora ruského parlamentu, Rada federace, na zasedání 2. června. Podle slov náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova by Rusko ze smlouvy mohlo plně odejít v prosinci letošního roku. Pokud bude zákon o vystoupení z Dohody o otevřeném nebi odsouhlasen ruskými senátory a podepíše ho prezident, Rusko předá nótu o odchodu z Dohody Kanadě a Maďarsku, zemím, v nichž se schraňují exempláře dohody. Rusko z Dohody vystoupí 6 měsíců po předání nóty.

Ve Státní Dumě zazněla kritika USA za to, že postupně opouští jednu dohodu za druhou. Podle předsedy Dumy Vjačeslava Volodina tak USA „ničí veškerou architekturu mezinárodní bezpečnosti“.

Dohoda o otevřeném nebi byla podepsána v březnu 1992 v Helsinkách 23 státy, členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její účastníci mohou vykonávat monitorovací lety nad teritorii signatářských zemích a sledovat tak jejich vojenskou činnost. V květnu 2020 oznámil odchod USA z této dohody americký prezident Donald Trump. USA uvedly, že ze smlouvy odcházejí kvůli Rusku, které odmítlo provádění monitorovacích letů v oblasti Kaliningradu a na hranících Jižní Osetie a Abcházie. Rusko odmítlo, že by tyto pretenze USA byly důvodem jejich odchodu z dohody.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.