Tání? Blinken a Lavrov jednali v Reykjavíku

Během přímých rozhovorů se oba diplomaté snažili o snížení napětí panujícího mezi USA a Ruskem.

Na prvním jednání mezi americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem se oba diplomaté snažili o snížení napětí mezi oběma zeměmi. Obě strany jsou podle slov ministrů připraveny na spolupráci.

Jednání ministrů zahraničí se konalo v islandském hlavním městě Reykjavíku ve středu. Částečně se týkalo také přípravy plánovaného summitu mezi americkým a ruským prezidentem.

Ruský ministr zahraničí Lavrov popsal jednání s Blinkenem jako konstruktivní. Lavrov řekl novinářům: „Chápeme potřebu překonat nezdravou situaci ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem“. Dodal ale, že v cestě stojí řada překážek.

Jednání trvalo déle, než se plánovalo, téměř dvě hodiny.

Americký šéfdiplomat během něj vyjádřil obavy USA z toho, že Rusko má na hranicích s Ukrajinou umístěny vojenské jednotky, i když oznámilo jejich stažení. USA jsou podle ministra znepokojeny také zdravotním stavem opozičního politika Alexeje Navalného a „represemi“ vůči opozičním organizacím v Rusku.

Přesto jsou zde náznaky, že obě strany mají zájem na uklidnění. Blinken například řekl, že pokud Rusko a USA dokážou pracovat společně, „svět může být bezpečnějším a klidnějším místem“. Ministr ale varoval, že USA budou reagovat na agresivní kroky Ruska vůči jim samým, jejich spojencům a partnerům. Řekl také, že Washington chce s Ruskem předvídatelné a stabilní vztahy.

Lavrov řekl, že Rusko je připraveno diskutovat o všech problémech. Podmínkou je upřímná diskuze postavená na vzájemné důvěře.

Předcházející jednání Arktické rady nepřineslo v oblasti snižování napětí dobré výsledky, protože došlo na sporné body týkající se spolupráce v tomto regionu. Tématem byla například rostoucí militarizace oblasti.

Náznaky tání se ale objevily krátce před jednáním Lavrova s Blinkenem. Bílý dům oznámil, že nebude usilovat o další sankce proti plynovodu Severní proud 2. Dosavadní sankce platí, ale Washington si nechce dalšími kroky znepřátelit Berlín.

Lavrov zase zdůraznil potřebu „budování a udržování mostů a dialogu“ a prohlásil, že je připraven „prokousat se sutinami, které zbyly po předchozích amerických administrativách“, aby zajistil řádné fungování amerických a ruských diplomatických misí, jejichž práce je v současné době, po vzájemném vyhoštění diplomatů, omezena na minimum.

Prezidenti Joe Biden a Vladimir Putin se v zásadě dohodli, že uspořádají svůj první summit. Ten by se snad měl konat v červnu v některé evropské zemi. V pondělí Blinken řekl, že očekává, že summit Biden-Putin proběhne v příštích několika týdnech.

Po schůzce však na přímý dotaz novinářů, zda Rusko se summitem formálně souhlasilo, Lavrov neodpověděl. Uvedl jen, že se obě strany dohodly na přípravě návrhů pro vrcholnou schůzku, zopakoval, že Moskva je připravena zahájit s USA dialog o strategické stabilitě, a zdůraznil, že Blinken jej neodmítá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.