Rusko nadále snižuje investice do amerického dluhu

Jen mezi únorem a březnem snížilo Rusko investice o 2,08 miliardy dolarů. Podle ruských expertů nejde jen o politický ale dnes i o ekonomicky opodstatněný krok.

Podle amerického ministerstva financí Rusko nadále aktivně snižuje investice do cenných papírů americké vlády. Jestliže v únoru v rozvaze Ruské centrální banky měly tyto vklady hodnotu 5,756 miliardy dolarů, v březnu částka klesla na 3,976 miliardy dolarů. Vedle toho došlo ke ztrojnásobení podílu dlouhodobých cenných papírů (z 306 milionů na 1,08 miliardy dolarů), zatímco objem krátkodobých dluhopisů se snížil z 5,4 miliardy na 2,88 miliardy dolarů.

Mezi roky 2010-2013 přesáhl objem vládních dluhopisů USA v bilanci Ruské centrální banky hodnotu 170 miliard dolarů. Po uvalení amerických sankcí proti Rusku v roce 2014 začal tento podíl klesat a v roce 2018 Ruská centrální banka uskutečnila rozsáhlý výprodej těchto dluhopisů. Výnos použila k nákupu zlata, eur a čínské měny, a v této politice stále pokračuje.

Podle analytiků se původně jednalo o čistě politické rozhodnutí. Nyní se ale spojily politické argumenty s ekonomickými. Analytik Alexej Antonov k tomu říká: „Téměř nulová úroková sazba Federálního rezervního systému a aktivní stimulace hotovostní ekonomiky během akutního období amerických vládních dluhopisů budou klesat s tím, jak porostou výnosy.“ Prodej těchto cenných papírů je proto plně odůvodněným rozhodnutím. Další analytici se domnívají, že pokles investic do dluhopisů amerického ministerstva financí je odůvodněn očekáváním „ultraměkké“ měnové politiky Federálního rezervního systému, tj. americké centrální banky.

V dubnu 2021 se americký index spotřebitelských cen zvýšil o 0,8 % měsíčně a o 4,2 % ročně, takže dosáhl maxima ze září 2008. Vzhledem k tomu se očekává příliv prostředků do dlouhodobějších nástrojů a také růst investic do cenných papírů zemí, které dnes nabízejí atraktivnější dluhopisy s rozumnými výnosy. Patří k nim například Čína.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.