Muskova Tesla chce na ruský a postsovětský trh

Majitel firmy Tesla také naznačil, že uvažuje o stavbě nového závodu v Rusku.

Elon Musk naznačil, že by jeho společnost mohla začít investovat v Rusku. Zakladatel společností Tesla a SpaceX oznámil, že firma Tesla by mohla vstoupit na ruský trh a na trhy zemí Společenství nezávislých států. Musk také připustil možnost stavby závodu na výrobu elektrických vozů na území Ruské federace.

„Myslím si, že brzy budeme přítomni v Rusku. Myslím, že to bude skvělé. Také musíme víc pozornosti věnovat Kazachstánu a dalším zemím SNS. Je to pro nás důležité“, řekl Musk v proslovu na vědecko-osvětovém maratonu Novoje Znanije.

Ve smyslu geografického rozšíření výroby elektrických aut Musk také připustil výstavbu továrny v Rusku. V současnosti má firma Tesla závody v USA a od roku 2019 také v Číně. Hlavním překladním bodem pro automobily Tesla z USA je Nizozemsko. Další závod firmy se právě staví v Německu, blízko Berlína. Výstavba nových závodů by firmě v první řadě pomohla snížit náklady na výrobu.

Na začátku dubna Tesla oznámila rekordní prodej elektrických aut za první kvartál letošního roku, a to přes logistické problémy a deficit materiálu. Společnost dodala svým klientům 184 tisíc aut (v minulém roce jich bylo za stejnou dobu 88 400). Nejlépe se prodávaly levnější modely firmy, tj. modely 3 a Y, kterých bylo prodáno přes 182 tisíc. Podle čtvrtletní zprávy činily tržby společnosti 10,389 miliard USD, provozní zisk oznámil výrobce ve výši 594 milionů USD.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.