Agent Orange: Francouzský soud zamítl žalobu proti Bayeru

Televizní stanice ARTE reprízuje filmový dokument o dopadech použití chemického prostředku Agent Orange během války ve Vietnamu.

Francouzka vietnamského původu Tran To Ngaová žalovala 14 nadnárodních společností, které produkovaly chemický prostředek „Agent Orange“ – ten způsobil škody během války ve Vietnamu. Letos 10. května soud na pařížském předměstí Evry rozhodl, že nemá pravomoc soudit případ týkající se válečných akcí vlády USA.

Mezi obžalovanými firmami byla americká agrochemická společnost Monsanto, kterou nyní vlastní německý gigant Bayer. Vojenští veteráni z USA, Austrálie a Koreje již dříve získali odškodnění za následky Agentu Orange. Verdikt ve prospěch vietnamské oběti by však vytvořil precedens.

Nadnárodní společnosti tvrdí, že použití chemického činidla bylo výhradní odpovědností americké armády. Zástupce společnosti Bayer citovala tisková agentura AFP, podle níž „dodavatelé během války“ nebyli odpovědní. Právník společnosti Monsanto uvedl, že USA nasadily chemikálii Agent Orange v zájmu „národní obrany“.

Americký dokument z roku 2020 lze zhlédnout do 10. června 2021 na webu stanice ARTE (jazykové verze: němčina, francouzština + fr. titulky).

Ukázku z dokumentu najdete v našem příspěvku „Agent Orange“ stále rozsévá smrt.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.