Putin: Nemáme v plánu odmítnout dolar jako rezervní valutu

Rusko nesměřuje k odmítnutí amerického dolaru, musí se ale přizpůsobovat sankcím USA…

Rusko nemá v plánu zcela odmítnout americký dolar jako rezervní valutu, řekl ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v rámci Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra. Fakt, že Rusko dolar využívá méně, je podle Putina důsledkem sankcí USA a nutnosti vyrovnat se s nimi.

„Co se dolaru týče, už jsem o tom hovořil, nesměřujeme k tomu se dolaru zbavit. Pokud jste slyšeli, co jsem říkal o dolaru, a pochopili to tak, že se ho chceme zbavit jako rezervní valuty nebo jako univerzálního prostředku účtů, tak to tak není“, prohlásil Putin.

Putin konstatoval, že USA dolaru využívají k provádění sankcí proti Rusku. Důsledkem je, že Rusko nemůže se svými partnery ve zbrojařské oblasti účtovat v dolarech. Rusko tedy dolar nevyužívá, protože je k tomu donuceno, nikoliv proto, že by k tomu samo směřovalo.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.