Podíl dolaru v ruských exportech se na konci roku 2020 výrazně snížil

Ke změně došlo ve prospěch ruského obchodu s Čínou a ve prospěch evropské měny.

Podíl dolaru v exportních účtech Ruska činil ve čtvrtém kvartálu roku 2020 méně než 50 %, konkrétně 48,3 %, informovaly noviny Vědomosti s odvoláním na agenturu Bloomberg. Ke změně došlo ve prospěch obchodu s Čínou. Ještě v roce 2019 byl podíl dolaru v účtech za ruský export na 61 %. K nynější změně došlo díky obchodu s Čínou, který se ale z celkem 80 % vede v eurech.

V důsledku toho se v roce 2020 zvýšil podíl evropské měny v ruském exportních účetnictví o celkem 10 % v meziročním srovnání. Podíl eura činil v roce 2020 (v exportech) celkem 36,1 %.

Na konci února oznámil Fond národního blahobytu změnu své valutové struktury: 15 % připadl čínskému jüanu a 5 % japonskému jenu. Tato navýšení se realizovala na úkor dolaru a eura. Jejich podíl se snížil ze 45 na 35 %. Britská libra si zachovala podíl 10 %. Krok byl spojen s diverzifikací struktury Fondu.

Následně se přední ruští politici, náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov, předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková a předseda Státní Dumy Vjačeslav Volodin, vyjádřili o nutnosti další dedolarizace ruské ekonomiky a vyzdvihli její dosavadní úspěchy.

Psali jsme

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.