Maďarská blokovací politika terčem kritiky z Německa

Maďarsko v poslední době zablokovalo prohlášení Evropské unie k čínské politice v Hongkongu a ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinci i obchodní dohody s Afrikou.

Státní tajemník německého ministerstva zahraničí Miguel Berger kritizoval na svém Twitteru Maďarsko za to, že zablokovalo dubnové prohlášení Evropské unie k čínské politice v Hongkongu. Berger podtrhnul, že Maďarsko před krátkou dobou zablokovalo i vyjádření k vývoji na Blízkém východě a obchodní dohodu s Afrikou a tichomořskými zeměmi. Podle Bergera EU potřebuje vážnou debatu nejen o „zvládání disentu“, ale i o „volbě kvalifikovanou většinou“.

Maďarsko v dubnu zablokovalo prohlášení EU, které odsuzovalo nový bezpečnostní zákon v Hongkongu a oslabilo tak snahy EU konfrontovat Čínu ohledně oslabování svobod v bývalé britské kolonii, která je dnes součástí Číny.

Berger Maďarsko za tuto blokovací politiku kritizoval, protože společná zahraniční a bezpečnostní politika EU podle něj takto nemůže fungovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.