Kosovo spoléhá na tureckou podporu pro své mezinárodní uznání

Kosovská prezidentka zdůraznila při své návštěvě význam podpory Turecka. Tématy jednání byl i obchod a další spolupráce.

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová zdůraznila význam trvalé podpory Turecka pro uznání samostatnosti země a pro její členství v mezinárodních organizacích. Osmaniová se v Turecku mezi 17. a 18. červnem účastnila jednání Jihoevropského procesu pro spolupráci.

V rozhovoru pro noviny Daily Sabah kosovská prezidentka sdělila, že Kosovo bude v kontaktu s tureckými institucemi, aby tak zajistilo podporu Turecka pro mezinárodní uznání Kosova. Kosovo podle slov Osmaniové chce, aby za jeho uznání lobbovalo Turecko. „Protože to je nesmírně důležité nejen pro naši prosperitu a rozvoj, ale i pro dlouhodobý mír a stabilitu v regionu jako takovém,“ dodala dále.

Osmaniová dále připomněla, že vztahy mezi Kosovem a Tureckem jsou díky turecké menšině v Kosovu a kosovské menšině v Turecku velmi silné a obě menšiny by měly nadále vytvářet mosty mezi Kosovem a Tureckem.

Kosovská politička dále v rozhovoru řekla, že celkem 80 % kosovské výroby IT je vyváženo do USA, což je podle ní známka kvality. Právě oblast IT označila Osmaniová za jednu z řady oblastí budoucí možné ekonomické spolupráce s Tureckem. Na jednání s prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoğanem politička hovořila právě o kooperaci v oblasti obchodu, zdravotnictví nebo obrany.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.