Celkem 30 % Rusů odmítá povinnou vakcinaci, ukázal nový průzkum

Čerstvé sociologické šetření se zaměřilo na postoje Rusů k povinné vakcinaci některých pracovníků v Moskvě a okolí. O pár dní starší průzkum nabídl ale jiné výsledky.

Nový průzkum veřejného mínění agentury VCIOM v Rusku zjišťoval postoje Rusů vůči povinnému očkování, které bylo v Rusko nařízeno pro některé typy pracovníků a v některých regionech země, mezi jiným v Moskvě a v moskevském regionu. Moskevský starosta Sergej Sobjanin oznámil povinnou vakcinaci 60 % pracovníků, především ve službách, 16. června.  Starostové měst v moskevském regionu se k rozhodnutí Moskvy přidali. Celkem by měly být v Moskvě a okolí naočkovány 3 miliony lidí.

Podle průzkumu se 30 % dotázaných k povinné vakcinaci v Moskvě a v Moskevské oblasti staví spíše negativně. Dalších 49 % respondentů vidí tento krok pozitivně a celkem 16 % dotázaných je k rozhodnutí lhostejných, ukazuje nový průzkum.

Nejvíce se kriticky k povinnému očkování vyjadřovali obyvatelé Moskvy a Petrohradu. Největší podporu získal krok od obyvatel malých měst s počtem obyvatel do 100 tisíc.

Více než polovina respondentů (56 %) považuje rozhodnutí o povinném očkování za odpovídající epidemiologické situaci v hlavním městě a v okolí. Dále pak 25 % dotázaných míní přesný opak, tj. že takové rozhodnutí nekoresponduje s epidemiologickou situací. Především Moskva nyní hlásí nárůsty počtu nakažených. Například 22. června se jednalo o více než 6500 případů nemoci.

Celkem 52 % dotázaných Rusů je ale přesvědčeno o tom, že povinné očkování pracovníků v sektoru služeb zabrání šíření infekční choroby v Moskvě a moskevském regionu. S takovým názorem naopak vyjádřila nesouhlas třetina respondentů (34 %). Celkem 14 % nedokázalo odpovědět.

Průzkum agentury VCIOM se uskutečnil 20. června, zúčastnilo se ho 1,6 tisíce Rusů ve věku od 18 let. Studie byla provedena telefonickým rozhovorem. Statistická chyba nepřesahuje 2,5 %.

Jiný průzkum veřejného mínění o postoji Rusů k povinnému očkování byl zveřejněn 18. června na portálu HeadHunter. Podle tohoto průzkumu se více než polovina dotázaných v Moskvě a v celém Rusku stavěla k povinnému očkování negativně. Zhruba 35 % tento krok podpořilo. Více než polovina respondentů také uvedla, že by očkování odmítla, pokud by ji k tomu zaměstnavatel nutil. Naopak asi 40 % dotazovaných v tomto průzkumu uvedlo, že by se nechalo očkovat. Průzkum dále ukázal na to, že přibližně třetina respondentů uvedla, že již byla očkována, 11–12 % potom uvedlo, že očkování plánují. Přibližně 40 % dotázaných nicméně uvedlo, že očkování odmítají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.