Exprezident JAR Zuma nastoupil dobrovolně do vězení

Jacob Zuma nastoupil trest za pohrdání soudem a je nadále vyšetřován v souvislosti s korupčními obviněními.

Bývalý jihoafrický prezident Jacob Zuma se minulou středu přihlásil na policii a nastoupil na 15 měsíců do vězení za pohrdání soudem. Jedná se o vyvrcholení dlouhého právního dramatu považovaného za test Jižní Afriky prosazovat právní stát. Zuma stál včele Jihoafrické republiky mezi roky 2009 až 2018.

Policejní mluvčí Lirandzu Themba potvrdil, že Zuma byl v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu z minulého týdne ve vyšetřovací vazbě.

Soud odsoudil Zumu k 15 měsícům vězení za neuposlechnutí únorového příkazu vypovídat při vyšetřování, které vyšetřuje korupci během devíti let, kdy byl prezidentem. Bývalý prezident tvrdí, že je obětí politického honu na čarodějnice a že hlavní státní zástupce, který případ vyšetřuje, Raymond Zondo, je proti němu zaujatý.

Jihoafrická policie dala najevo, že do středy Zumu zatkne v případě, že se nedostaví sám na policejní stanici.  Stovky Zumových příznivců, řada z nich vyzbrojených kopími, štíty a dalšími zbraněmi, se shromáždily v okolí Zumova venkovského sídla, aby dala najevo svoji podporu exprezidentovi. 79letý Zuma se nakonec ale rozhodl přihlásit se na policii v tichosti.

Zumův případ je ilustrací pozoruhodného pádu veterána Afrického národního kongresu, který byl v době apartheidu vězněn za svůj podíl na boji proti vládě bělošské menšiny v zemi.  Zuma byl v roce 2018 donucen odejít z úřadu, po devítiletém funkčním období poznamenaném korupčními skandály. Nahradil ho Cyril Ramaphosa.

Zuma obvinění z korupce odmítá a 4. července se soudu postavil a vznesl právní námitky proti svému zatčení.

Bývalý prezident také čelí samostatnému soudnímu případu týkajícího se 2miliardového obchodu se zbraněmi uzavřeného v roce 1999, kdy byl zástupcem prezidenta. Obvinění rovněž odmítl.

Přes poškození reputace má bývalý prezident stále vliv mezi vůdčími představiteli i řadovými členy Afrického národního kongresu. Kongres navzdory vnitřnímu napět, které případ ve straně vyvolává, uvedl, že nebude zasahovat do soudního procesu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.