Polsko vyhlásilo mediální válku USA

Nový návrh zákona o rozhlasovém a televizním vysílání se snaží zabránit tomu, aby polská média mohly vlastnit firmy mimo EU.

Připravovaná novela mediálního zákona v Polsku by mohla vážně poškodit vztahy mezi Polskem a USA. Návrh zákona podle jeho kritiků cílí na nezávislý zpravodajský kanál TVN 24, který je vlastnictvím americké firmy Discovery. Podle některých hlasů se fakticky jedná o „vyhlášení války“ USA ze strany polské vlády.

Celá záležitost by se měla stát předmětem jednání amerického náměstka ministra zahraničí Matthewa Boyse ve Varšavě.

Strana PiS v uplynulém týdnu předložila návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která stanovuje, že polská média mohou být ve vlastnictví pouze takových zahraničních subjektů, které se nacházejí v prostoru EU. Návrh má v podstatě zabránit vlastnictví subjektů rozhlasového a televizního vysílání v Polsku provozovateli pocházejícími ze zemí mimo EU.

Kritici návrh považují za pokus o ovládnutí domácích médií a tvrdí, že zákon cílí na soukromou společnost TVN, kterou vlastní americká firma. Návrh nového článku zákona by se stal klíčovým faktorem pro prodloužení vysílací licence televizního zpravodajství stanice TVN 24.

Správní rada TVN na návrh zákona ve čtvrtek reagovala slovy, že „se nás snaží umlčet“. Platnost vysílací licence TVN 24 vyprší 26. září, stanice požádala o obnovení licence již před rokem. V případě, že by novela zákona Sejmem prošla, TVN přijde o licenci a společnost bude mít sedm měsíců, aby si našla evropského nebo polského spoluinvestora.

V uplynulém roce řekl Jaroslav Kaczyński, že by média v Polsku měla být polská. V prosinci 2020 oznámila státní firma PKN Orlen nákup portfolia vydavatele Polska Press od dosavadního německého Verlagsgruppe Passau, vlastníka 20 regionálních novin, téměř 120 místních týdeníků a více než 500 internetových stránek v Polsku s asi 17,5 miliony čtenářů. Do nejvyšších manažerských pozic pak byli jmenováni straničtí loajalisté.

Návrh zákona za Evropskou unii kritizovala eurokomisařka Věra Jourová. Téma bude předmětem jednání vysokého amerického diplomata Boyse ve Varšavě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.