Většina Brazilců podporuje impeachment prezidenta Bolsonara

Brazilský prezident je pod tlakem několika vyšetřování a veřejného mínění…

Víkendový průzkum veřejného mínění ukázal, že většina dotázaných Brazilců podporuje proces odvolání prezidenta Jaira Bolsonara z funkce (impeachment). Podle průzkumu Datafolha podporuje 54 % Brazilců návrh dolní komory parlamentu na odvolání prezidenta. Proti impeachmentu se vyslovilo 42 % lidí. V květnu, kdy Datafolha naposledy zveřejnila data k tomuto tématu, byly poměr odpovědí těsný.

Krajněpravicový politik Jair Bolsonaro, který v minulosti označil koronavirus za „chřipečku“, je v posledních měsících pod rostoucím tlakem veřejného mínění i Senátu, který už zahájil vyšetřování prezidentova počínání při řešení pandemie. Podle Univerzity Johnse Hopkinse v Brazílii zemřelo v souvislosti s koronavirem celkem asi 531 tisíc lidí. Kromě toho je nyní Bolsonaro veřejně spojován s několika případy korupce.

Psali jsme:


Ilustrační foto: Autor – via Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.