Zelení, ženy a klimatická změna. Přísaha a sázka na Šlachtu. Levice a pokus o spojování!

Andrea Cerqueirová pokračuje ve své sérii reportáží k zahájení volebních kampaní politických stran. Dnes mapuje neparlamentní politické strany.

O hlasy se v říjnových sněmovních volbách ucházejí i subjekty, které nemají v Poslanecké sněmovně své zastoupení. Přinášíme malý výběr – Zelené, Přísahu a Levici.

Ženy v modrém, muži v růžovém. Tak zahájili svou volební kampaň Zelení. Stěžejním tématem označili klimatickou krizi. „V Zelených jsme si lámali hlavu, jak přesvědčit českou společnost o tom, že je to právě klimatická krize, čemu bychom se měli věnovat mnohem více. Bohužel tragické události na jižní Moravě to víceméně udělaly za nás. Nyní už je snad každému jasné, že klimatická krize a stav naší planety je věc, která si zaslouží mnohem více pozornosti. Ne kvůli planetě, ta si poradí, ale kvůli lidem, kteří trpí při záplavách, bouřkách, obrovských vedrech,“ řekl spolupředseda Zelených Michal Berg. Je s tím podle něj třeba něco dělat a bylo by lepší, „kdybychom k tomu dospěli bez tragických zkušeností“.

Druhým hlavním tématem je situace žen ve společnosti. Muži proto měli, mimo různých jiných hesel, na tričkách napsáno „Méně mužů v politice“. Heslem je i slogan „Dejme zelenou ženám“. „Pro úspěch žen obecně, v politice, ve veřejném prostoru nebo v zaměstnání, jsou zapotřebí dvě věci. Motivované ženy a muži, kteří jim dávají prostor. Chci poděkovat všem mužům ve Straně zelených, které nám ženám dávají prostor, a proto nám mohou narůst křídla,“ uvedla spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis, která je starostkou Mníšku pod Brdy. Zdůraznila, že v české politice je stále málo žen, zmínila nedostatek míst v mateřských školách a podobná témata. Dalšími slogany, které Zelení při úvodu kampaně v Praze představili, jsou: Milujeme půdu bez pesticidů, Milujeme uhlí pod zemí, Milujeme neotrávené řeky, Milujeme zelenou ženám atd.

Šlachtův metr

Jeden metr pro všechny – Zrušíme dvojí spravedlnost. Pod tímto hlesem jde do voleb hnutí Přísaha Roberta Šlachty, bývalého elitního policisty, plukovníka ve výslužbě. Na webu hnutí odpovídá na řečnickou otázku, proč do toho jde. „Protože chci spravedlivé Česko,“ odpovídá mimo jiné. Připomíná rok 2013 a zásah na Úřadu vlády. „V momentě, kdy politici pochopili, že to se spravedlností myslíme skutečně vážně a nebudeme se za ní jenom schovávat, dostali strach. Věděli, že si jednou můžeme přijít i pro ně. Proto náš útvar a celý tým nakonec rozprášili. Aby nám už navždycky zacpali pusu. Já se ale nenechám. Nikdy,“ dodává mimo jiné. Teď je podle něj ten „čas na odvahu, čas na spravedlnost“.

„Všechno, co jsme do programu zapracovali a všechno, co v něm najdete, má jenom jediný cíl. Udělat z Česka místo, kde je náš domov, na který můžeme být hrdí. Začínáme logicky covidem. Po tom, co naše země prožila za poslední rok ani jinak nemůžeme. Stát nesmí znovu zklamat a Česko musíme po covidu znovu nastartovat. Děti už nikdy nesmí zameškat tak masivní část školního roku, vakcíny se už nikdy nesmí stát nástrojem pro vydírání a poctiví lidé už nikdy nesmí čekat měsíce na pomoc od státu. Současně ale nepřipustíme, aby se nad tím, co se tady dělo během nouzového stavu, zavřela voda. Miliardy z našeho společného rozpočtu tekly do kapes pochybných firem,“ uvádí hnutí Přísaha. „Důvod, proč jsme založili Přísahu, je, že chceme spravedlivé Česko. Ve všech oblastech. Od justice, školství, zdravotnictví až po infrastrukturu,“ dodává mj.

Spolupráce na levici

V několika krajích republiky jde do voleb strana Levice, která se názvem, logem i programem inspirují především německou Die Linke. Její program zdůrazňuje „sociální spravedlnost, boj proti klimatickým změnám a přechod k postkapitalistické ekonomice“. Strana deklaruje, že jí jde o spolupráci na levici, a proto se rozhodla otevřít své kandidátní listiny lidem, kteří chtějí pomoci prosazovat levicový program. „Ukazuje se zcela jasně, že potřebujeme novou levicovou alternativu, která bude bez kompromisu bojovat za sociální spravedlnost,“ uvedla spolupředsedkyně Levice Markéta Juřicová. Druhým spolupředsedou je Vojtěch Roček. Shodují se, že se „nebojí být radikální a nazývat věci pravými jmény“. „Jsme tu pro miliony lidí, ne pro miliardáře,“ říkají.

Ilustrační foto: Autor – Facebook Zelení – Strana zelených

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.