Nová unikátní statistika: Podíl ropného a plynárenského sektoru na ruském HDP překvapil

Podíl tohoto hospodářského sektoru na ruském HDP spočítali ruští statistici vůbec poprvé.

Ruský statistický úřad, Rosstat, spočítal podíl ropného a plynárenského sektoru v hrubém domácím produktu za rok 2020. Podle statistiků činil podíl celkem 15,2 %, což je snížení ve srovnání s rokem předchozím, kdy se jednalo o 19,2 %.

Bez ohledu na význam tohoto sektor pro ruskou ekonomiku, Rosstat provedl podobný experimentální výpočet poprvé a statistickou řadu od roku 2017 uveřejnil v červnu na svých stránkách.  Na základě HDP v běžných cenách za rok 2020 se podílel ropný a plynový průmyslu na HDP v hodnotě 16,3 bilionu rublů.

Ukazatel mezi 15-20 % podílu na HDP je pro velké země, které vyvážejí ropu a plyn, průměrným. Například u Saúdské Arábie se jedná o 50 %, u Norska 14 %, Kazachstánu 14 %.

Rosstat definoval jako ropný a plynárenský sektor ekonomiky firmy, které se věnují těžbě ropy a plynu, jejich zpracování a započítá sem také služby a zboží, které jsou spojené s těžbou ropy a plynu či s jejich zpracování.

Podíl odvětví ropy a plynu na hospodářství byl vypočítán vydělením hrubé přidané hodnoty odvětví a daní z průmyslových výrobků HDP. Hlavní část těchto daní tvoří vývozní cla na ropu, ropné produkty a zemní plyn. Hrubá přidaná hodnota odvětví ropy a zemního plynu byla zase definována jako rozdíl mezi produkcí příslušných podniků a jejich mezispotřebou.

Závislost ruské ekonomiky na ropě a plynu v %: tmavě zelená – podíl na HDP, světle zelená – podíl na příjmech rozpočtu, šedá – podíl na vývozech Ruska. Horní osa – průměrná cena barelu ropy typu Brent. Zdroj: RBK.

Metodika ruských statistiků se stala předmětem odborné diskuse o jejích plusech a mínusech. Odborníci považují výsledek, ke kterému Rosstat došel, za adekvátní, a je také v souladu s jinými odhady. Nicméně metodiku by bylo možné vylepšit, aby získala plnější hodnotu, protože podíl sektoru v ruské ekonomice bude podle některých hlasů v odborných kruzích vyšší.

V roce 2020 ruský prezident Vladimir Putin řekl, že se Rusko začalo zbavovat závislosti na ropě a nazývat ho „benzínovou stanicí“ by bylo nesprávné.

Intuitivně se zdá, že ruská ekonomika je na ropě a plynu závislá víc, něco mezi 50 až 60 %. Je to spojeno s podílem ropy a plynu na ruských vývozech, který se v minulém roce ale snížil pod 50 %. Vlastní ruské hospodářství je mnohem rozvinutější, než je jen těžba ropy a plynu, komentoval situaci profesor financí Oleg Šibanov.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.