Bývalý kandidát na ruského prezidenta vyloučen z voleb do Dumy

„Rudý oligarcha“ Pavel Grudinin byl na základě obvinění exmanželky vyloučen jako kandidát Komunistické strany Ruské federace.

Ruská Centrální volební komise v sobotu zaregistrovala kandidátní listinu Komunistické strany Ruské federace, ale vyloučila z ní jednoho z kandidátů, podnikatele a bývalého prezidentského kandidáta Pavla Grudinina. Grudinin figuroval na federální kandidátce strany na třetím místě. Předseda strany Gennadij Zjuganov na rozhodnutí komise reagoval s tím, že je strana zažaluje u Nejvyššího soudu Ruské federace, případně u Evropského soudu pro lidská práva. Podle nedělních informací Grudinin z kandidátky KSRF odstoupil.

Komise Grudinina vyloučila z kandidátní listiny v souvislosti s obviněním jeho bývalé ženy Iriny, že vlastní zahraniční účty a offshorový majetek v Belize, což ruské antikorupční zákony zakazují. Grudinin podobnému obvinění čelil už v minulosti, ale tvrdí, že všechny svoje zahraniční účty uzavřel v roce 2018, kdy kandidoval na úřad ruského prezidenta. V roce 2019 nebyl potvrzen jako náhradník za zemřelého poslance KSRF do Státní Dumy v souvislosti se stejnými obviněními.

Bývalá manželka se s Grudininem soudí o majetkové vyrovnání. V dopise adresovaném předsedkyni Centrální volební komise Elle Pamfilovové tvrdí, že její exmanžel je vlastníkem firmy v Belize. Grudinin to odmítl.

Centrální volební komise nejprve Grudinina jako kandidáta KSRF v zářijových parlamentních volbách doporučila, později však ruská prokuratura potvrdila informace, že Grudinin vlastní podíl v zahraniční společnosti. Podle Pamfilovové to bylo důvodem, proč komise změnila názor a v sobotu Grudinina z kandidátky vyloučila. Čtvrteční pozitivní vyhodnocení Pamfilovová vysvětlila: „Centrální volební komise vychází z předpokladu důvěry v kandidáta, takže ve čtvrtek pracovní skupina doporučila Grudinina zaregistrovat. Nebyl důvod nevěřit dokumentům, které jí byly předloženy.“ Komise pak ale obdržela materiál z ruské prokuratury, která potvrzovala obvinění exmanželky. „Nejsme vyšetřovací výbor, nejsme soud, nemůžeme vyšetřovat či hodnotit doklady, falešné ani skutečné. Existuje stanovisko generálního prokurátora, na jehož základě jednáme“, dodala dále.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.