Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán uspořádají společné vojenské cvičení

Rusko chce posílit svoji vojenskou základnu v Tádžikistánu a chystá dodávky zbraní tádžické vládě. Důvod: teroristické hrozby z Afghánistánu.

Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán uspořádají vojenské cvičení v souvislosti se situací v Afghánistánu. Vedle toho Rusko dodá Tádžikistánu nové zbraně a bude klást důraz na posílení potenciálu své vojenské základny v této středoasijské zemi, informovala agentura TASS.

O novém vojenském cvičení ve spojení s hrozbami spojenými s Afghánistánem a se stahováním vojsk USA informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu při příležitosti své návštěvy v Tádžikistánu, kde jednal se svým protějškem Šerali Mirzem.  Ruský ministr dále dodal, že se spolupráce s Tádžikistánem rozvíjí dobře a že chystané vojenské cvičení bude trojstranné, v kooperaci s Uzbekistánem. Podle Šojgua vzniká nyní zvláště v regionu střední Asie dostatečné množství rizik a bezpečnostních hrozeb všeho druhu. V rámci Organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti a Šanghajské organizace pro spolupráci je podle ministra nutno tyto otázky nejen diskutovat, ale rovněž přijímat konkrétní opatření a kroky.

Šojgu dále řekl, že prioritou vojenské spolupráce Ruska a Tádžikistánu je dnes neutralizace teroristických hrozeb z území Afghánistánu, odkud se do konce srpna stáhnou jednotky NATO a USA. V souvislosti s tím dochází k rychlému zhoršení situace v Afghánistánu a nárůstu aktivity teroristů, řekl Šojgu dále. Rusko je podle slov ministra připraveno poskytnout tádžické straně jakoukoliv potřebnou pomoc v téže otázce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.