Společnost Facebook v Německu porušila při odstraňování nenávistného obsahu zákon

Nejvyšší německý soud označil způsob mazání a blokování účtů za „neplatný“. Společnost Google zpochybnila spolkový zákon o nenávistných projevech.

Spolkový soudní dvůr, který je nejvyšším soudem v Německu, na konci července rozhodl, že společnost Facebook jednala při odstraňování rasistických příspěvků nezákonně. Zdůvodnění: uživatele o odstranění neinformovala nebo neuváděla důvody smazání příspěvků.

Nový rozsudek představuje další komplikaci v napjaté debatě o toxickém diskurzu na sociálních sítích, která se vede v předvolebním Německu. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by nemusely spolkové volby přinést zemi stabilní vládu.

Nejvyšší německý soud se sídlem v Karlsruhe ve svém třístránkovém shrnutí uvedl, že podmínky služby Facebook týkající se mazání příspěvků a blokování účtů za porušení obecných norem jsou „neplatné“.

Hlavním důvodem je skutečnost, že společnost Facebook není podle svých pravidel povinna informovat uživatele o odstranění urážlivého příspěvku alespoň zpětně, nemusí ho informovat o zablokování účtu či zablokování odůvodnit ani mu nenabízí právo na odvolání. Facebook v reakci na vyjádření německého soudu sdělil, že rozsudek přezkoumá, aby zajistil další účinné odstraňování projevů nenávisti na své sociální síti v Německu.

Soud rozhodoval na základě postu, který na německém FB tvrdil, že „islamističtí přistěhovalci“ mohou v Německu beztrestně vraždit. A dále: „Migranti tu mohou vraždit a znásilňovat a nikoho to nezajímá! Je načase, aby to Úřad pro ochranu ústavy vyřešil.“

V Německu došlo nedávno k posílení zákona o nenávistných projevech, který platí od roku 2018. Zákon vyžaduje, aby platformy Facebook, Twitter a YouTube odstraňovaly toxický obsah a spolupracovaly s německou policií. Společnost Google nyní požádala o soudní přezkoumání tohoto zákona, domnívá se, že by mohl porušovat soukromí uživatelů. Údaje totiž mohou být předány orgánům činným v trestním řízení ještě před tím, než je vůbec zřejmé, zda byl spáchán trestný čin.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.