Politická aktivita v Rusku klesla na sedmnáctileté minimum

Rusko před volbami: Nový průzkum ukazuje, že Rusové nemají zájem o volby a o účast na společenském životě.

Podle nového průzkumu veřejného mínění agentury VCIOM dosáhlo číslo Rusů, kteří se chtějí účastnit voleb minima za posledních 17 let. V roce 2004 celkem 55 % dotázaných tvrdilo, že se účastnili některých z voleb. Od té doby se ale počet lidí, kteří deklarují svoji volební účast, snižoval. V roce 2006 to bylo 32 %, v roce 2011 potom 27 %. Letos deklarovalo účast ve volbách celkem 22 % dotázaných Rusů. Došlo také ke snížení počtu lidí, kteří se sami podíleli na volebních kampaních (z 8 na 6 %) a rovněž lidí, kteří deklarovali účast má protestech nebo mítincích, z 5 na 3 %.

Vedle toho se v porovnání s předchozími roky také snížil počet lidí, kteří se přiznali k aktivní účasti na společenském životě. Číslo v roce 2021 představuje 45 %, zatímco v roce 2011 se jednalo o 61 %.

Za uplynulých sedmnáct let vyrostla dvakrát aktivita Rusů v participaci na petičním hnutí (ze 4 na 8 %), zvýšil se i podíl lidí, kteří se účastní sbírek ve prospěch pomoci jiným, a to z 9 na 20 %. Větší počet Rusů se rovněž podílel na práci domovních výborů nebo na místní samosprávě, zvýšil se rovněž podíl ruských občanů, kteří participují ve společenských organizacích a v odborech.

Proč se Rusové neúčastní politického a společenského života? Celkem 28 % říká, že na to nemá čas, 20 % míní, že by se politikou měli zabývat jenom profesionálové a jako důvod také 19 % dotázaných uvedlo, že důvěřují prezidentovi. Dalších 16 % míní, že účast v politice nic nezmění. Tento ukazatel je ale na minimu od roku 2007, kdy to byla jedna třetina respondentů, kteří uváděli takový důvod. Za uplynulých 14 let se ukazatel důvěry v prezidenta zvýšil o téměř dvakrát, v roce 2007 činil 10 %.

Pouze 10 % respondentů pak ještě uvedlo, že je politický a společenský život nezajímá, což je nejméně od roku 2007. Procento Rusů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že politika není pro slušné lidi, dosáhl minima. Nyní si to myslí 1 % Rusů, v roce 2011 2 %, v roce 2007 6 %. Na druhou stranu dosáhl maximální úrovně 10 % podíl Rusů, kteří míní, že v Rusku nejsou politické strany a organizace, kterým se dá důvěřovat. V letech 2011 a 2007 to bylo 7, respektive 6 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.