Google souhlasí se zaplacením daní Itálii ve výši 306 milionů eur

Financial Times. Google si odškrtnul ze seznamu jeden z nejvýraznějších daňových sporů v Evropě. Dohodl se totiž s italskými úřady na zaplacení 306 milionů eur.

Jednalo se o jeden z mnoha sporů, v němž kontrastoval rozdíl mezi miliardovými prodeji americké technologické firmy a jejími daňovými platbami. Google už doplatil Velké Británii 130 milionů na daních po dekádě trvajícím vyšetřování.

Ale sporů stále vede dost. Např. francouzské daňové úřady provedly v jeho sídle razii minulý květen. A následovalo Španělsko.

Italský daňový úřad uvedl, že většina peněz, s jejichž splacením nakonec Google souhlasil, se týkala období 2009-2013. například v roce 2014 zaplatil Google v Itálii daně jen ve výši 2,2 milionů eur.

Daňový úřad v Itálii také uvedl, že si dávají pozor na souhrn operací v Itálii, které jsou prováděny nadnárodními firmami. Také doplnil, že se s Google začnou jednání o „preventivní shodě“ pro „správně zdanění“ svého italského podnikání v budoucnu.

Jsou to především internetové firmy, které jsou pod tlakem boje proti tzv. agresivnímu vyhýbání se dani. Ale i jiné typy podnikání jsou pečlivěji dozorovány. Jak uvádějí Financial Times, zvyšují se částky zaplacené na daních firmami, protože je zde přísnější vymáhání daňových pravidel zejména u tzv. transferových cen (určení zdanitelných zisků mezi země).

Pro Itálii je tento úspěch obzvláště důležitý. Nejedná se jen o vymožení si daňových pravidel, ale také o příjem do rozpočtu země, které bojuje se svými rozpočtovým deficitem. I někteří italští politici již navrhli zavedení speciální „webové daně“, která by se dotkla právě internetových firem jako Google, které v zemi fungují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.