Přítomnost války či konfliktů na celém světě je rozsáhlá

Jak ukazují data, značná část zeměkoule je stále zmítána nějakou formou konfliktu.

8. května 2021 uplynulo 76 let od konce druhé světové války v Evropě. Zatímco konflikt, který si na evropské půdě vyžádal miliony obětí, je pevně zapsán v análech dějin, konflikt na východě kontinentu je stále drsnou realitou současnosti. Ukrajinská krize, která pustoší oblast Donbasu, nashromáždila přes 13 tisíc mrtvých.

V reakci na pandemii koronaviru vyzval generální tajemník OSN António Guterres v březnu 2020 k okamžitému celosvětovému příměří: „Náš svět čelí společnému nepříteli: COVID-19. Virus se nestará o národnost ani etnickou příslušnost, frakce ani víru. Útočí neúprosně na všechny. Mezitím po celém světě zuří ozbrojený konflikt.“

Jak ukazuje rozsáhlý sběr dat v rámci projektu Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), velká část zeměkoule je stále zmítána nějakou formou konfliktu. Tato infografika zobrazuje země, ve kterých byly v roce 2021 zaznamenány ozbrojené střety za účasti státních sil a/nebo povstaleckých skupin. I při použití této zjednodušené definice je přítomnost války na celém světě rozsáhlá.

Na rozdíl například od situace v Donbasu a Sýrii neodpovídají všechny konflikty obrazu, který si možná představujeme, když přemýšlíme o válce. Například v Mexiku zaznamenala organizace ACLED čtyři ozbrojené střety s účastí státních sil. Každý z nich však byl bitvou mezi různými subjekty prosazujícími právo – a poskytl tak obraz o probíhajícím boji proti korupci v policii a hluboce zakořeněnému vlivu organizovaného zločinu.

Státy, kde byly hlášeny střety mezi státními silami a/nebo
povstalci k 30. červenci 2021. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.