Turecko si pořídí další ruský protiraketový systém S-400

Pořízení dalšího systému S-400 potvrdil turecký prezident Erdogan.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v televizním interview pro tureckou stanici NTV uvedl, že Turecko chce nakoupit druhou sadu ruského protiraketového systému S-400. Vedle toho Erdogan naznačil, že Turecko a Rusko má „mnoho iniciativ v sektoru obrany a v dalších oblastech“. Turecký prezident dále naznačil, že vzájemná spolupráce bude tématem jeho nadcházejícího jednání s Vladimirem Putinem. Datum návštěvy Erdogan nespecifikoval.

Ruská strana už v červenci naznačila, že dohoda o pořízení dalšího systému S-400 Tureckem se očekává do konce letošního roku. Turecký prezident ale žádný termín neuvedl.

Turecko uzavřelo v roce 2017 s Ruskem dohodu o dodání celkem 4 divizí protiraketového systému S-400 ruské výroby. V roce 2019 byly dodány první dva systémy. Nákup se stal terčem nátlaku ze strany Spojených států a v roce 2020 USA uvalily sankce na turecký Úřad obranného průmyslu a jeho šéfa Ismaila Demira. Na jaře 2021 bylo Turecko vyloučeno z amerického programu stíhačky F-35. kde bylo od počátku partnerem. Turecko si v rámci tohoto programu objednalo celkem 100 stíhaček F-35 a turecký průmysl se podílel na výrobě některých komponentů stíhačky.

Kromě Turecka (dvě divize) si systém objednala Čína (čtyři divize), Indie (deset divizí) a probíhají jednání s dalšími zákazníky. Systém S-400 má totiž několik modifikací a verzí montáže a nedávno byl vybaven raketami dlouhého doletu 40H6. Za předpokladu odhadované vývozní hodnoty 500 milionů dolarů na divizi činí celková hodnota všech zakoupených systémů S-400 více než 40 miliard dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.