Emmanuel Macron si už vybral svého premiéra

Financial Times. Kandidát na úřad prezidenta E. Macron v průzkumech těsně před volbami drtivě vede, informovaly Financial Times.

Sebevědomí Emmanuela Macrona se odrazilo v tom, že uvedl, že již ví, kdo bude jeho premiér. V čerstvém průzkumu se ukazuje, že může mít náskok až 24 procentních bodů nad svou rivalkou, Marine Le Penovou.

39letý bývalý bankéř, který nikdy nezastával volenou funkci, je překvapivou hvězdou francouzských prezidentských voleb, které ukázaly mimo jiné kolaps standardních stran – socialistů a republikánů.

Zdá se, že Macron již zvažuje, jak bude vládnout včetně příprav na červnové volby.

Podle Macrona je už premiér vybrán a je to někdo, kdo má politickou zkušenost a mohl by vést parlamentní většinu.

Macron prý také trval na tom, že jeho hnutí En marche!, které založil minulý rok, volby vyhraje. I jeho poradci odmítají názor, že by En Marche vládlo s někým v koalici a tvrdí, že bude mít v blížících se volbách jasnou většinu.

Průzkumy hnutí En marche! takovou většinu nedávají. Pokud by ji Macron neměl, mohl by mít problémy při realizaci řady svých návrhů.

Zatímco stoupenci Macrona přemýšlejí, jak budou vládnout, zastánci Le Penové se vzpamatovávají z volební debaty, která vyvolala kritiku Le Penové i ve vlastních řadách.

Zastánci Macrona se jen obávají nízké volební účasti, která by pomohla disciplinovaným voličům Le Penové.

Kampaň končí páteční půlnocí, první předběžné výsledky budou zveřejněny v neděli v osm hodin večer.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.