Mali jedná s ruským Vagnerem o žoldácích, Německo je proti

Přítomnost ruských žoldáků by prý „zpochybnila“ rozmístění německých jednotek v Mali. Výhrady má i Francie.

Německo varovalo Mali, že dohoda s ruskou soukromou bezpečnostní skupinou Vagner by „zpochybnila“ rozmístění německých jednotek v Mali v rámci misí Organizace spojených národů a Evropské unie.

Německo se ozvalo krátce poté, co Česko, které je jedním ze tří hlavních přispěvatelů v evropské misi EUTM, varovalo, že se Rusko snaží Malijce přesvědčit o tom, že EU je v Mali okupační silou.

„Pokud malijská vláda uzavře takovou dohodu s Ruskem, pak jde proti všemu, co Německo, Francie, EU a OSN v posledních osmi letech v Mali dělají,“ napsala na Twitteru ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Podle francouzských zdrojů je současná malijská vláda blízko k dohodě se společností Vagner. Dohoda by měla znamenat najmutí téměř tisícovky žoldáků. Navíc by dohoda podtrhla rostoucí vliv Moskvy v regionu. Také Francie před podpisem dohody s ruskou soukromou firmou varovala.

Mluvčí malijského ministerstva obrany informace nepopřel a sdělil, že Mali chce ve střednědobém horizontu „diverzifikovat své vztahy, aby zajistilo bezpečnost země“. „S Vagnerem jsme nic nepodepsali, ale mluvíme se všemi,“ dodal dále.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí nazvala možnost, že by Mali uzavřelo dohodu s ruskými žoldáky, za „extrémně zneklidňující“.

Situaci v Mali jsme sledovali. V této africké zemí působí také česká vojenská mise:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.