Neziskovky viní EU z porušování lidských práv v třetích zemích

EU prý přispívá k rozvoji potenciálu dohledu ve třetích zemích, který má porušovat lidská práva jmenovitě na Balkáně a v Africe.

Koalice neziskových organizací věnujících se ochraně soukromí obvinila Evropskou unii z toho, že přispívá k rozvoji možnosti rozvoje dohledu nad populací v třetích zemích, píše Euractiv. Má se jednat o kroky, které neberou v úvahu základní práva a ochranu údajů. Neziskovky se obrátily se stížností k evropskému ochránci lidských práv.

Dokumentace neziskovek zahrnuje interní dokumenty a sdělení týkající se projektů, které poskytují školení, technologie a financování donucovacím orgánům ve třetích zemích, zejména v Africe a na západním Balkáně.

„Subjekty EU musí stejně tak zajistit dodržování lidských práv ve svých vnějších vztazích, například hodnocením rizik, která jejich činnost představuje pro lidská práva. Náš výzkum však naznačuje, že tato hodnocení při přenosu sledovacích schopností mimo EU chybí,“ uvedl Ioannis Kouvakas, právní zástupce a úřadující generální poradce Privacy International.

Stížnost hovoří o školení poskytované orgány EU donucovacím orgánům ze třetích zemí o shromažďování zpravodajských informací on-line, technikách odposlechu a dešifrování zachycených zpráv.

Příklady této praxe se týkají Alžírska, Maroka nebo Černé Hory, jak uvedl server Euractiv ve svém článku. Jednalo se o kroky, které se týkaly sledování, shromažďování zpravodajských informací a nebo identifikace mobilních zařízení třeba během protestů.

Stížnost rovněž upozorňuje na projekty vytvořené v souvislosti se svěřeneckým fondem EU pro Afriku zaměřené na řízení migračních toků. EU v tichosti přesunula kontrolu migrace do zemí severní Afriky a Sahelu.

Například Senegal získal 28 milionů eur na vývoj systému biometrické identity pro shromažďování údajů o obyvatelstvu, které jsou zřejmě v rozporu s mezinárodními normami pro ochranu soukromí.

Dále byl realizován projekt hraniční kontroly v Bosně a Hercegovině. V jeho rámcích byly orgánům poskytnuty registrační přístroje, databáze, zařízení pro snímání otisků prstů.

Další informace najdete zde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.