Lídři G20 podpořili 15% korporátní daň

Summit v Římě podpořil zavedení minimální daně pro právnické osoby ve výši 15 %.

Lídři dvaceti největších ekonomik, G20, vyjádřili „širokou podporu“ přelomové dohodě o zavedení celosvětové minimální 15 % daně z příjmu právnických osob, informovala agentura Associated Press. Zavedení celosvětové minimální daně pro korporace má odradit nadnárodní firmy od využívání chytrého účetnictví k tomu, aby se vyhýbaly placení daní prostřednictvím daňových rájů s nízkými daňovými sazbami.

Návrh byl projednán v rámci summitu G20 a po formálním schválení se stane součástí závěrečného komuniké summitu, psala agentura v sobotu. Země by tak měly zavést minimální daň samy. Znamenalo by to, že by země, kde mají nadnárodní korporace sídlo, doplnila daň na 15 % v případě, že by tyto firmy v jiné zemi nebyly zdaněny nedodatečně.

V digitální a globální ekonomice mohou zisky pocházet z nehmotných statků, jako jsou autorská práva a ochranné známky, a lze je tedy snadno přesunout do zemí, které nabízejí téměř nulové daně. Klíčovou otázkou nyní je, zda americký Kongres schválí zákon, který by se tomuto požadavku přizpůsobila. V USA sídlí 28 % z 2 000 největších nadnárodních společností na světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.