V zahraničí vnímají americkou demokracii a zdravotní systém negativně

Průzkum v 17 vyspělých zemích nedopadl pro USA lichotivě…

Nová pondělní zpráva Pew Research Center, které se věnuje průzkumu veřejného mínění, ukazuje, že lidé v zahraničí hodnotí americký systém zdravotní péče (včetně přístupu k pandemii Covid-19) a stav demokracie v USA negativně.

Průzkum provedený v 17 vyspělých ekonomikách na vzorku 18 850 respondentů ukázal, že americký systém zdravotní péče je vnímán buď jako podprůměrný, nebo jako nejhorší mezi vyspělými zeměmi, a že jen velmi málo respondentů věří, že americká demokracie ve své současné podobě slouží jako dobrý vzor pro ostatní země.

V průměru 48 % respondentů hodnotí americký systém zdravotní péče jako podprůměrný a dalších 18 % jej považuje za nejhorší mezi vyspělými státy. Předchozí průzkumy Pew Research Center také naznačily, že obyvatelé jiných zemí jsou celkově značně kritičtí ke způsobu, kterým se Spojené státy vypořádaly s pandemií Covid-19.

Mnoho dotázaných má také značné pochybnosti o zdraví americké demokracie: 17 % respondentů je sice přesvědčeno, že demokracie v USA je dobrým vzorem pro ostatní národy, celých 57 % si ale myslí, že kdysi dobrým příkladem byla, v posledních letech tak tomu však není. I sami Američané vyjádřili pochybnosti o americké demokracii: 72 procent uvedlo, že jejich demokracie bývala dobrým příkladem, ale už není. Obecně však považují současný stav respektování individuálních hodnot v USA za lepší než v roce 2018 za bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Průzkum mimo jiné došel k závěru, že USA jsou ve vyspělých ekonomikách vnímány negativně v otázkách souvisejících s diskriminací, zatímco pozitivně jsou hodnoceny pro své technologie, zábavu, armádu a univerzity.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.